Rus: 'militaire actie' als Hongarije zich aansluit bij NAVO

BOEDAPEST, 18 APRIL. Rusland zal “maatregelen van militaire aard” nemen als Hongarije lid wordt van de NAVO. Dat heeft gisteren de Russische ambassadeur in Boedapest gezegd.

“Als Hongarije zich bij de NAVO aansluit, zal Rusland zich gedwongen zien tot tegenmaatregelen. Aangezien de NAVO een militaire organisatie is, zal Rusland maatregelen van militaire aard nemen”, aldus ambassadeur Ivan Abojmov, geciteerd door het Hongaarse persbureau MTI. Hij wilde niet in detail treden, omdat naar zijn zeggen nog geen duidelijkheid bestaat over de plannen en Moskou “ze nog niet eens overweegt”. Abojmov maakte zijn opmerkingen na een gesprek met de burgemeester van de Hongaarse stad Kaposvár, waar tweeduizend Amerikaanse soldaten van de NAVO-vredesmacht IFOR zijn gelegerd.

De ambassadeur zei gisteren verder dat de toetreding van Oosteuropese landen tot de NAVO “de situatie in Rusland negatief zal beïnvloeden” en de stabiliteit in Europa aldus eerder zal verzwakken dan versterken. “Geen enkele grote mogendheid moet in een hoek worden gedreven en worden geïsoleerd”, aldus de ambassadeur.

De woordvoerder van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een eerste reactie “verbaasd” te zijn over Abojmovs opmerkingen, “We hebben herhaaldelijk op hoog niveau onderstreept dat we Rusland niet willen isoleren en ook niet in een hoek willen drijven met ons potentiële NAVO-lidmaatschap.” De uitlatingen van de ambassadeur over de 'maatregelen van militaire aard' noemde hij “onbegrijpelijk”.

Het dreigement van de ambassadeur komt aan de vooravond van een tweedaags bezoek van de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, aan Hongarije. Solana heeft de afgelopen dagen de Oekraïne en de Baltische landen bezocht en is gisteren in Polen aangekomen. De NAVO-chef heeft zich de afgelopen dagen niet willen vastleggen op een datum waarop Oosteuropese landen tot het bondgenootschap zouden kunnen toetreden. Hij herhaalde gisteren dat daarover eind dit jaar een beslissing wordt genomen. De Estse, Letse, Litouwse en Poolse leiders met wie hij tot nu toe heeft gepraat, drongen allen aan op snelle toetreding.