Openbaar vervoer Amsterdam door staking stilgelegd

AMSTERDAM, 18 APRIL. Het openbaar vervoer in Amsterdam is vandaag vrijwel geheel stilgelegd door een staking van het personeel. De actie volgde op berichten dat bij het noodlijdende Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) gedwongen ontslagen worden verwacht.

Om elf uur vanochtend zetten chauffeurs de Amsterdamse metro stil en sloten de hekken voor de stationsingang. Bij de wilde staking sloten zich in de loop van de dag ook andere diensten aan. Volgens een woordvoerder van het GVB was de situatie voor de trams vanmiddag “onduidelijk” en reed 95 procent van de bussen niet meer.

De ambtenarenbond AbvaKabo stelde zich in de loop van de middag achter de stakers op. De ABGP wil het overleg met de gemeente, morgen, afwachten. Wethouder G. ter Horst (GVB) heeft toegezegd geen loon van de stakers in te houden omdat zij de actie als “eenmalig” beschouwt. Toen trampersoneel een half jaar geleden het werk neerlegde om dezelfde reden, hield Ter Horst wel het loon in.

De actie van vandaag volgde op een bericht in de krant Nieuws van de Dag. Daarin stond dat morgen het ontslag van 'tientallen en mogelijk honderden medewerkers' van het GVB wordt verwacht. Morgen bespreekt het college de bevindingen van zijn gedelegeerde M. de Jong, die eind vorig jaar door de gemeente is aangetrokken om het noodlijdende GVB door te lichten.

Het bedrijf kampt met een tekort van 100 miljoen gulden, een tekort dat zonder verder maatregelen nog jaarlijks zal toenemen met 30 miljoen gulden. In februari maakte De Jong een eerste balans op van de perspectieven voor het GVB. Hij gaf het vervoerbedrijf weinig kans te overleven.

Wethouder Ter Horst gaf De Jong vervolgens drie maanden om een reddingsprogramma op te stellen. De pas benoemde interim-directeur W. Faber stapte twee weken later op. Hij tekende daarbij aan de bevindingen van De Jong te onderschrijven. Grootste probleem volgens De Jong is het management van het bedrijf. Maar hij zei ook dat er volgens hem - “door de oogharen kijkend” - te veel mensen bij het bedrijf werken. Een in 1991 aangekondigde reorganisatie in het ook toen al noodlijdende GVB, is slechts ten dele doorgevoerd.