Landskampioen na 3-0 zege op Panathinaikos weer in Europa-Cupfinale; Griekse pers: Ajax van andere planeet

ATHENE, 18 APRIL. 'Een buiging voor de koning', 'Mooi was de droom', 'Volgend jaar weer'. De Griekse kranten waren vanochtend vol bewondering over Ajax, dat gisteravond in Athene Panathinaikos met 3-0 versloeg en op 22 mei in Rome in de finale van de Champions League tegen Juventus speelt. In Amsterdam had de Griekse kampioen de eerste wedstrijd verrassend met 1-0 gewonnen.

Alle Atheense dagbladen zijn het er over eens dat dit Ajax onverslaanbaar was. Volgens Eleftherotypia kwam de Nederlandse kampioen “van een andere planeet”. Dit was het Ajax zoals we het kenden, aldus To Ethnos.

Maar er is ook veel lof voor Panathinaikos, dat de stand zo lang op 0-1 hield en aan het eind toch een ovatie kreeg van het publiek, onder wie premier Simitis. “Dank je wel Panathinaikos”, schrijft Ta Nea, “want met jongens uit de provincie, uit de arme buurten heb je aangetoond dat ons voetbal springlevend is. De spelers van Panathinaikos hadden het hart, die van Ajax de rest en helaas, de rest is wat telt bij het voetbal. De club van de miljarden versloeg de club van de miljoenen.”

Een sarcastische toon wordt aangeslagen door de sportkranten die op de hand zijn van AEK en Olympiakos, de Atheense concurrenten van de Griekse kampioen. 'Nachtmerrie', kopt Filathlos. Volgens deze krant kon Panathinaikos “de bal maar niet vinden”. “Ajax had de mogelijkheden op een recordscore. Niet 3-0, maar 7-0 was mogelijk geweest.” Volgens Ora Gia Spor konden de Griekse spelers met opgeheven hoofd het veld verlaten. “Het was een waardig afscheid van de Champions League tegen zo'n ongelooflijke tegenstander.”

Geen goed woord hebben de meeste kranten over voor het feit dat enkele honderden aanhangers van Olympiakos - momenteel achterop in de competitie - na de wedstrijd op straat kwamen om feest te vieren. Dit is Griekse folklore die zich niet voor de eerste keer voordeed. De politie had de plaatselijke cafés deze keer verboden de wedstrijd op televisie uit te zenden, maar toch kwam het tot samenscholingen. Eén krant, de Eleftheros Typos, is nog bozer op het televisiestation Sky, dat deze pijnlijke vertoning een uur lang uitzond.

De internationals van Ajax melden zich pas dinsdag 28 mei in het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de Europese titelstrijd in Engeland. Voor de spelers die geen clubverplichtingen meer hebben begint de voorbereiding twee weken eerder.

De plaatsing van Ajax voor de finale van de Champions League, op 22 mei in Rome, dwong bondscoach Guus Hiddink de voorbereiding op de Europese titelstrijd aan te passen. Het EK begint 8 juni. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd twee dagen later in Birmingham tegen Schotland.

    • F.G. van Hasselt