Kwartaalwinst IBM hoger dan verwacht

NEW YORK, 18 APRIL. Computerconcern IBM maakte gisteren een beter dan verwacht kwartaalresultaat bekend. IBM verwacht echter groeiende prijsdruk en iets lagere winsten voor de rest van het jaar. Het verwachte verlies van concurrent Apple is groter uitgevallen dan voorspeld.

De Amerikaanse concurrent Apple heeft in het eind maart afgesloten tweede kwartaal van het lopende boekjaar een verlies geleden van 740 miljoen dollar. Het was al wel bekend dat de onderneming in zwaar weer zat, maar het verlies is groter dan de 700 miljoen dollar die de nieuwe topman, Gilbelt Amelio, eind vorige maand voorzag. In dezelfde periode van een jaar geleden behaalde Apple nog een winst van 73 miljoen dollar.

IBM boekte in de de eerste drie maanden een omzet van 16,6 miljard dollar, vijf procent meer dan vorig jaar. De winst bedroeg 774 miljoen dollar na aftrek van bijzondere kosten van ongeveer 626 miljoen. IBM boekte in alle geografische gebieden meer omzet maar de sterkste groei had plaats in de dienstverlening. De hardware-verkopen waren volgens het bedrijf teleurstellend en de prijsdruk in de halfgeleiders- en geheugenchipsector werkte door in de resultaten.

IBM boekte in al zijn geografische divisies een omzetgroei van vier procent, behalve in Azie waar de inkomsten 11 procent stegen in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet van personal computers groeide hoewel de Amerikaanse pc-markt door IBM als zwak wordt ervaren. De omzet in netwerkservers daalde.

De inkomsten uit dienstverlening groeiden 31 procent tot 3,2 miljard dollar. IBM sloot een belangrijk contract met Lucent Technologies, het van telefoonmaatschappij AT&T afgesplitste bedrijf dat telecommunicatieapparatuur maakt. Software-inkomsten stegen met 6 procent tot 3 miljard dolar. IBM nam in het afgelopen kwartaal de bedrijven Tivoli Systems en Oject Technology International over voor in totaal 435 miljoen dollar. IBM had ook kosten van 236 miljoen dollar die te maken hadden met het verlies van banen, vooral buiten de Verenigde Staten.

Na de bekendmaking van de cijfers steeg het aandeel IBM met ongeveer negen procent, van 115 naar 124. Toen analisten later met het management hadden gesproken was het enthousiasme behoorlijk bekoeld en daalde het aandeel steil naar beneden tot 107. IBM sloot gisteren uiteindelijk op 105 1/4.

Apple liet in januari van dit jaar weten fors te gaan reorganiseren, waarvoor 125 miljoen dollar werd uitgetrokken. Dat bedrag is ten laste gebracht van het nu afgesloten kwartaal.

Hoofdoorzaak van het verlies van Apple is de vermindering van de verkoop van personal computers. Apple bleef daardoor met een grote voorraad onverkochte apparaten zitten, wat resulteerde in een afschrijving van 592 miljoen dollar. De concernomzet verminderde met 18 procent tot 2,2 miljard dollar. De overname van Apple door Sun Microsystems ging niet door.