Klimmen op reservepijler Oosterschelde

NEELTJE JANS, 18 APRIL. De reservepijler op het voormalige werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde heeft een nieuwe bestemming gekregen. De pijler is sinds woensdag oefenwand voor bergbeklimmers.

De reservepijler (pijler nummer 66) bleef over na de bouw van de Oosterscheldekering. Rijkswaterstaat heeft voor de ruim vijftien meter hoge betonnen kolos geen bestemming meer.

De Organisatie in Beweging uit Schouwen-Duiveland gaat de pijler als klauterobject exploiteren. Een bootje brengt aspirant-klimmers naar de pijler, waar ze via een klimnet het basisplatform kunnen bereiken. Meer gevorderde klimmers kunnen vanaf de top van de pijler 'abseilen'. Het spectaculairst is volgens de exploitant de afdaling in het gewelf van de pijler via een schacht.

De nieuwe functie van de pijler hoort bij een plan voor verdere ontwikkeling van Neeltje Jans, de meest bezochte dagattractie in Zeeland. Begin mei komt een waterspeelplaats gereed. Volgend jaar gaat een waterpaviljoen open. (ANP)