Kinderagenda

Florisdag

Het is een van die jaartallen die je voor vaderlandse geschiedenis moet weten: Floris V in 1296 bij het Muiderslot vermoord. Omdat het dit jaar 700 jaar geleden dat de Graaf van Holland en Zeeland, bijgenaamd 'der keerlen God' tijdens de valkenjacht gevangen werd genomen en uiteindelijk door de edelen werd vermoord organiseert het Muiderslot op 8 juni een Florisdag. Op die dag kunnen jongens van 6 t/m 12 jaar die Floris heten o.a. voelen hoe zwaar een maliënkolder weegt, kijken naar een demonstratie van zwaardvechten en boogschieten met een boog die Floris V als kind ook gebruikt zou kunnen hebben. Verder zingt Gerard van Velzen over de moord op Floris, kan je schrijven op was of perkament en er zijn echte valken, zodat je kan zien hoe er zo'n 700 jaar geleden op valken werd gejaagd. Het programma begint om 10u en eindigt om 13u30. De kosten, lunch inbegrepen, zijn voor een Floris ƒ 35,- voor een begeleider ƒ 20,- (1 per kind). Voor de begeleiders is er een special Floris-programma. Wil je meedoen? Stuur dan een brief of een tekening over Floris V of het Muiderslot vóór 8 mei met je naam, adres, postcode, woonplaats en leeftijd naar het Muiderslot, Postbus 33, 1398 ZG Muiden, Stop daarbij ook een kopie van je geboortekaartje of een ander bewijs dat je een echte Floris bent. Uit de origineelste inzendingen worden de 60 Florissen gekozen. En vanaf 13u heeft iedereen die Floris heet (voornaam of achternaam) gratis toegang tot het Muiderslot (wel even een bewijsstuk laten zien).

Roofvogels

Soms hoor je ze in het voorjaar in het bos miauwen en dan is het net of er een verdwaalde kat in de boom zit. Toch zijn het geen poezen die miauwen, maar buizerds. Buizerds zijn grote roofvogels, je ziet ze veel aan de rand van de Veluwezoom, vaak op een paaltje langs de weg. Als ze op zoek gaan naar een mannetje of vrouwtje vliegen ze hoog in de lucht en roepen krijsend naar een soortgenoot. Dit lijkt net op het miauwen van een krolse kater! Misschien hoor je dit geluid wel tijdens de kindermiddag op woensdag 24 april om 14u in het bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Daar ga je op zoek naar roofvogels en hun sporen. Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar, kosten ƒ 3,- Aanmelden 026-4951023.

Kunst jr Festival

'Als er een storm staat, dat je meer zeewater als soep binnen krijgt, dan moet je denken: genade voor m'n schuit. Dan ben je een varensgast. Dan ke-je met landrotten niet over klesse'. Over 'De Scheepsjongens van Bontekoe' kan je tijdens het Kunst jr. Festival in Den Bosch een theatervoorstelling zien. Het is een van de tientallen voorstellingen die van 23 t/m 27 april op en rond de Parade in den Bosch spelen en er is voor elke leeftijd wel een leuk programma bij. En verder is er tijdens de vijfdaagse ook nog 'daverende dans, mateloze muziek' en beeldende kunst voor iedereen die jong is. Programma en inl Bespreekbureau Theater aan de Parade 073-6125125.

Museumweekend

Zaterdag 20 en zondag 21 april is het museumweekend en dat betekent dat de toegang tot de meeste musea gratis is en er allemaal leuke dingen te doen en te zien zijn bijv. in:

Rotterdam

Museum van Volkenkunde (Willemskade 25): maak een wereldreis in 'Het Reispaleis', waarbij je alles aan mag raken en uitproberen, laten je rondleiden over de tentoonstelling 'Power & Gold', met sieraden uit Indonesië, Maleisië en de Filipijnen (za en zo om 13u30 en 15u) en er is wereldmuziek in het museumtheater De Evenaar.

BoekieBoekie (Nieuwmarkt 1a): maak je eigen sprookje-kijkdoos, sprookjes-uitklapboek of sprookjes-gedichtenmasker en er zijn rondleidingen over de tentoonstelling 'Er was eens een sprookje...' (za en zo 12-17u).

Historisch Museum (Korte Hoogstraat 31): maak van eeuwenoude scherven weer een kruik of een pot door de scherven aan elkaar te lijmen en schrijf alle gegevens van die oudheidkundige vondst op een kaart (za en zo 11u30, 12u30,14u,15u15(zo) 15u4(za)5u, rondleidingen om 12u30 en 15u45. Res 010-2176738.

Amsterdam:

Koninklijk Paleis Amsterdam (de Dam): als koningskind (met een kroon op je hoofd) of als deftige burgemeester (met een molensteenkraag) worden de lopers voor je uitgerold.... (voor kinderen van 5-10 jaar). Voor 11 tot 15-jarigen gaan weer andere mooie zalen open. De rondleidingen duren 45 minuten en beginnen om 11u, 12u30 en 14u. Een kwartier voor aanvang melden. Toegang 50 cent, rondleiding ƒ 2,50.

Leiden:

Het Koninklijk Penningkabinet (Rapenburg 28): help de drukker bij het afmaken van jouw eigen bankbiljet en verlaat het museum als miljonair! Sla je eigen Leidse noodmunt, zoek een mooie munt uit een grabbelkist en laat je er van alles over vertellen (za 10-17, zo 12-17u).

Hortus Botanicus (Rapenburg 73): lees de borden met gedichtjes over planten en bloemen en doe mee met de elfjes-wedstrijd: een poëzie- wedstrijd voor kinderen. Rondleidingen om 13 en 15u. (open za 9-17u, zo 10-17u)

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker