Kapitein laat bemanning om drugs van boord halen

IJMUIDEN, 18 APRIL. Twaalf medewerkers van de waterpolitie zijn zaterdag per marinefregat en -helikopter in de Golf van Biskaje aan boord gebracht van een Antilliaans vrachtschip. De bijzondere actie vond plaats op verzoek van de kapitein om twee drugssmokkelaars aan te houden. Dit heeft het Korps Landelijke Politiediensten, waar de waterpolitie bij hoort, gisteren bekend gemaakt.

De politie was gealarmeerd door de kapitein van de bulkcarrier Amstelwal nadat deze vrijdag op volle zee had ontdekt dat zijn 32-jarige eerste machinist en zijn 38-jarige elektricien harddrugs bij zich hadden. Beiden zijn afkomstig uit Kroatië. Het schip was voor een Italiaanse reder met een lading steenkool onderweg van de Colombiaanse havenplaats Santa Marta naar IJmuiden.

Gezien de bestemming van het schip vroeg de kapitein de Nederlandse autoriteiten de mannen van boord te halen, aldus de politie. “Hij voelde zich niet veilig”, aldus een woordvoerder van het korps. “Hij had nog 27 bemanningsleden en wist niet wat hij moest verwachten.”

Het speciale politieteam werd op last van Justitie met het fregat hr.ms. Van Nes naar de Golf gevaren. Een helikopter zette de agenten even ten noorden van Brest aan boord. Dat alles gebeurde met toestemming van de Franse en Britse autoriteiten.

Het team reisde mee naar IJmuiden. De twee zijn maandag in de Buitenhaven van boord gehaald en gearresteerd. De politie ontdekte op het schip 90 kilo cocaïne. De harddrugs hebben een straatwaarde van 15 miljoen gulden. (ANP)