HET VIADUC DES ARTS IN PARIJS

Gewelven Je komt er via trappen of liften en je hebt er, negen meter hoog, ver boven de uitlaatgassen, verrassende doorkijkjes op een nogal verwaarloosde volksbuurt. Het voormalige spoorweg-viaduct van de Bastille naar het Bois de Vincennes, in het 12e arrondissement van Parijs, is omgetoverd tot een 'Promenade Plantée'. Een gevarieerd park van 4,5 kilometer lang en 9 tot 30 meter breed, waar prieeltjes, pergola's, rustzones, klimplanten en allerlei boomsoorten elkaar afwisselen.

Het oude spoorwegviaduct is in het kader van de vernieuwingswerkzaamheden in Oost-Parijs spectaculair gerenoveerd. Niet alleen is bovenop een park aangelegd; de 72 gewelven eronder werden in oorspronkelijke staat - rode bakstenen bogen, gewelven in witte steen, smeedijzeren balken - teruggebracht. Vanaf 1853 reed hier de stoomtrein, die in 1969 werd vervangen door de snelle metrolijn, de RER. De gewelven boden destijds onderdak aan garages, clochards en drugdealers, totdat het viaduct in 1986 werd gekocht door de gemeente om er een centrum voor 'métiers d'art' van te maken. Het viaduct werd herdoopt in 'le Viaduc des Arts': in 60 gewelven van het viaduct zijn nu ruimtes voor meubelmakers, koperslagers, tapijtwevers, boekbinders, glasblazers, restauratoren, café's en restaurants. De grote ramen bieden een goed zicht op de activiteiten.

Het Viaduc des Arts, dat in de toekomst door een voetpad verbonden wordt met de Faubourg-Saint-Antoine, waar sinds de middeleeuwen Parijs' ambachtsateliers gevestigd zijn, loopt langs één zijde van de Avenue Daumesnil, van nummer 9 tot en met nummer 129. Op nummer 27 bevindt zich de 'Espace Aubusson', waar niet alleen oude en moderne wandtapijten worden tentoongesteld, maar binnenkort ook het ambacht van de tapijtwevers van Aubusson wordt gedemonstreerd. Vlak daarnaast, op de nummers 29 tot en met 37 toont 'V.I.A.' (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) werk van jonge en gevestigde hedendaagse meubelontwerpers.

De sieraden van messing, koper, kristal en geëmailleerde parels van 'Cécile en Jeanne' op nummer 49, zijn zo verleidelijk, dat zelfs de Musée Nationaux ze verkopen. Specialiteit van Galerie Claude Samuel op nummer 69 is het restaureren van hedendaagse kunstwerken. Bij 'Marie Lavande' op nummer 83 werkt een equipe van strijksters, borduursters en naaisters aan het herstel van oud linnen. Bovendien worden hier cursussen in borduren en in kantnijverheid georganiseerd. Een religieuze stilte heerst er in 'Atelier Le Tallec' op nummer 93-95, waar porselein uit Limoges met de hand wordt beschilderd volgens 18de-eeuwse methodes. Staatshoofden, prinsen en ministers bestellen hier hun serviezen. Als de fluit van Jean-Pierre Rampal gerepareerd moet worden, vertrouwt hij die toe aan 'Allain Cadinot' op nummer 99, de bekende dwarsfluitrestaurateur. De jachthoorn is een apart instrument: 40 uur zijn nodig om een 4.5 meter lange geelkoperen buis in een hoorn om te toveren. Dit wordt mooi gedemonstreerd bij 'Périnet-Bureau' op nummer 121.

Voordat u een wandeling op de 'Promenade Plantée' begint, is het aardig om even te pauzeren bij café-restaurant en biertempel 'Au Père Tranquille' op de nummers 75-77, het ontmoetingspunt van de viaduct-'bewoners'. De openingstijden zijn onregelmatig. Sommige ateliers openen van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 19u, andere van dinsdag tot en met zondag.

    • Hadewych Bouvard