Griekse 'hel' muisstil

ATHENE, 18 APRIL. Het Olympisch Stadion van Athene dreunde op zijn grondvesten voor de aanvang van het duel tussen Panathinaikos en Ajax. De capaciteit van het stadion was met ruim tienduizend bezoekers overschreden. Deze uitgelaten Grieken hadden tussen de 75.000 kuipstoeltjes een staanplaats ingenomen en blokkeerden de paden en toegangswegen. Niettemin zat de stemming er goed in. De tienduizenden zwaaiden met groene vlaggetjes en zongen voor de aftrap het clublied uit 1937.

Veel van het enthousiasme verdween toen Jari Litmanen na drieëneenhalve minuut de schade van Amsterdam weer herstelde. Dat gebeurde uit een corner van Ronald de Boer die met opzet de bal voorbij het doel liet passeren, omdat het Van Gaal in de eerste wedstrijd was opgevallen dat Panathinaikos bij dit soort situaties vooral massaal de eerste paal van het doel opzocht. Silooy kopte het leer weer richting doelmond, Bogarde schoot flitsend in, Apostolakis haalde de inzet van de lijn waarna Litmanen in de rebound beheerst scoorde.

Afgezien van enkele speldenprikjes domineerde Ajax vervolgens de wedstrijd. Litmanen, Kanu en Davids hadden in de eerste helft de kans Ajax al in veilige haven te loodsen. Kansen die op dit niveau eigenlijk niet gemist mogen worden. Van Gaal: “We riepen het onheil over onszelf af.” Maar in de rust zeiden de coaches ook tegen hun spelers: “Al wordt het 1-1, dan maken wij wel weer 2-1.”

De gelijkmaker kwam niet omdat Ajax meteen na rust weer de duimschroeven aandraaide. Er waren weer opgelegde kansen voor Davids, Kanu en Bogarde die zelf had moeten schieten toen hij Litmanen bijna op de doellijn wilde laten scoren. In de 76ste minuut maakte de Fin alles goed. Uit een voorzet van Kanu maakte hij met zijn linkerbeen 0-2. Daarna werd het muisstil in de Griekse heksenketel. De superioriteit van Ajax kwam tot uiting met een derde treffer. Ronald de Boer kopte een voorzet van Davids laag op doel en de terugspringende bal werd ingetikt door invaller Wooter. Van Gaal kreeg het na afloop aan de stok met de Griekse media na zijn opmerking dat Panathinaikos niet tot de laatste snik had gevochten.