Den Haag: Franse tour eigenzinnig

DEN HAAG, 18 APRIL. De Nederlandse regering en de Tweede Kamer storen zich aan het solo-optreden van Frankrijk in het Midden-Oosten.

Minister Van Mierlo zei gisteren tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer dat “de eigenzinnige tour” van de Fransen in de huidige Israelisch-Libanese crisis door de andere lidstaten van de Europese Unie niet met applaus is ontvangen. Eerder al waren dergelijke geluiden uit Brussel vernomen, hoewel daar onder diplomaten ook wel begrip voor Parijs werd getoond gezien Frankrijks oude banden met Libanon. Maandag zal Van Mierlo tijdens de Algemene Raad in Luxemburg “meer horen over de Franse actie”.

Een aantal woordvoerders in de Tweede Kamer vroeg zich af hoe een gezamenlijke Europese buitenlandse- en veiligheidspolitiek tot stand kan komen als de grote Europese landen telkens zelf actie ondernemen zoals nu weer de Fransen in Libanon en Israel. Van Mierlo gaf toe dat solo-acties de gezamenlijke inspanningen schade toebrengen. Overigens heeft de Israelische minister Yossi Beilin, een vertrouweling van premier Shimon Peres die naar de VS is gestuurd om een regeling van de crisis te helpen vinden, gisteren gezegd dat het Franse initiatief tot een oplossing kan bijdragen. “Ik denk niet dat dit soort dingen de toestand compliceert, integendeel.”

Weisglas (VVD) haalde zijn partijgenoot De Vries uit het Europarlement aan die vaststelde dat in de huidige crisis in het Midden-Oosten het voorzitterschap (bedoeld is Italië) onzichtbaar is, de Europese commissie onhoorbaar en de Europese Unie volslagen ongeloofwaardig. Volgens de liberaal stapelen de Europese diplomatieke mislukkingen zich op: in het recentste conflict tussen Griekenland en Turkije moesten de Verenigde Staten bemiddelen, op Cyprus is de Italiaanse EU-bemiddelaar niet welkom en Frankrijk roept zonder ruggespraak met de andere EU-landen de Iraanse ambassadeur op het matje uit protest tegen de Iraanse steun aan Hezbollah.