Branden bedreigden drukke woonwijken

DEN HAAG, 18 APRIL. Op verschillende plekken in Nederland hebben branden grote schade toegebracht aan de natuur. Gisteren brak op vier plaatsen brand uit, waardoor in totaal meer dan tien hectare aan bos en bermgebieden in de as werd gelegd. De grootste brand begon dinsdag in het Nationaal Park Veluwezoom. Het vuur vernielde daar bijna honderd hectare bos en hei.

Bij deze branden hebben zich geen persoonlijk ongelukken voorgedaan. Wel beleefden de inwoners van de woonwijk Bussum-Zuid benauwde momenten, toen de vlammen hun wijk tot op vijftig meter naderden. Het vuur verwoestte daar in de middag een deel van het natuurgebied De Bussumse Heide.

In het recreatiegebied de Grote Meer-Kleine Meer in Ossendrecht woedde eveneens een felle brand. Het vuur legde hier ruim vier hectare bos in de as. Brandweerkorpsen uit de gehele Zuidwesthoek bestreden de vlammen. Zij ondervonden bij de bluswerkzaamheden problemen doordat er drie verschillende brandhaarden waren. In hetzelfde gebied hebben zich de afgelopen dagen enkele kleine bermbrandjes voorgedaan.

Gistermiddag brak brand uit in de bossen van het Montferland tussen Beek en het Duitse plaatsje Elten. Vijf hectare bos werd hierdoor verwoest. Brandweerkorpsen uit vijf gemeenten rukten uit, evenals twee korpsen uit Duitsland. Ze hadden de brand na een uur onder controle. Het vuur ontstond in een wegberm en sloeg over op de bossen. De oorzaak is onbekend. In het noorden richtten vooral bermbranden schade aan. (ANP)