VS en Japan bevestigen band

TOKIO, 17 APRIL. De Verenigde Staten en Japan hebben vandaag in Tokio hun veiligheidsrelatie herbevestigd. In een gezamenlijke verklaring wijzen de Amerikaanse president, Bill Clinton, en de Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, op het blijvende belang van het veiligheidsverdrag en van de Amerikaanse militaire aanwezigheid voor de stabiliteit in de Oostaziatische regio. Clinton arriveerde gisteren in Japan voor een driedaags bezoek.

Japan en de VS beginnen gezamenlijk onderzoek naar militaire samenwerking bij mogelijke conflicten in de regio. Ondanks het einde van de Koude Oorlog blijven “onopgeloste territoriale disputen en potentiële regionale conflicten” een rechtvaardiging voor de Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Azië, aldus de regeringsleiders. Concreet noemt de verklaring alleen het Koreaanse schiereiland als bron van spanning. Er is geen vermelding van Taiwan maar wel wordt China opgeroepen een “constructieve rol” te spelen in de regio.

De regeringsleiders kondigden verdergaande samenwerking aan op het gebied van ontwikkeling van militaire technologie (met name het gevechtsvliegtuig F-2), terrorismebestrijding en milieubescherming. Ze verwelkomden het akkoord over de uitwisseling van militaire goederen en diensten tussen beide legermachten, dat maandag is ondertekend.

Ook toonden zij tevredenheid over de ontruiming van een aantal bases op het eiland Okinawa, zonder dat de militaire aanwezigheid van de VS in Japan vermindert. De oppervlakte van de bases op Okinawa neemt door de overeenkomst met 20 procent af. In Japan waren de laatste maanden uitgebreide protesten tegen de grote Amerikaanse aanwezigheid op Okinawa.

In de verklaring spreken de regeringsleiders hun “diepe dankbaarheid” uit aan de Japanse gemeenschappen die Amerikaanse bases huisvesten. In Japan zijn 47.000 Amerikaanse militairen gelegerd, van wie 28.000 op Okinawa. In de gehele Oostaziatische regio, naast Japan vooral in Zuid-Korea, zijn zo'n 100.000 man gelegerd en de VS zullen dit niveau handhaven.

Hashimoto is de vierde premier met wie Clinton tijdens zijn ambtstermijn een topontmoeting heeft. Japan versleet in deze periode vijf premiers.

    • Hans van der Lugt