Van Gaal in lichte paniek over vermist notitieblok

ATHENE, 17 APRIL. Louis van Gaal maakte zich gisteren even grotere zorgen over de verdwijning van zijn kladblok dan over de knie-operatie van Patrick Kluivert.

Het kleinood werd met hulp van persvoorlichter David Endt teruggevonden. De lichte paniek zei genoeg over het belang dat de trainer hecht aan zijn aantekeningen, die als ondersteuning dienen voor het strijdplan waarmee Ajax vanavond een loodzware klus moet opknappen tegen Panathinaikos. In het duel met de Grieken moet immers minimaal twee keer worden gescoord om de finale op 22 mei in Rome te bereiken. 's Avonds ontdekte Van Gaal bij de training in het Olympisch Stadion een “frisse geest” bij zijn manschappen. De licht geblesseerde Frank de Boer bleek geen vraagteken meer, onduidelijk was nog wel wie linksbuiten speelt. Vermoedelijk kiest Van Gaal vanavond voor Kiki Musampa, linkshalf van origine, of voor rechtsbuiten Nordin Wooter. Verder schuift Van Gaal zo min mogelijk met spelers, in een poging de automatismen terug te brengen in het team. Jari Litmanen zal Patrick Kluivert vervangen. De spits is gistermiddag in het Amsterdamse VU-ziekenhuis aan zijn linkerknie geopereerd. Chirurg F. Bakker constateerde een beschadigde buitenmeniscus, vermoedelijk veroorzaakt bij een partijtje 'kopvolleyen'. Clubarts Bon verwacht dat het herstel vier tot zes weken gaat duren. Hij gaat ervan uit dat Kluivert eventueel de finale in de Champions League kan spelen. Het Europees kampioenschap, in juni in Engeland, komt voor Kluivert niet in gevaar. Bon: “Wij geven een geopereerde speler zoveel rust als nodig is. Het belang van de voetballer is ook het belang van de club.”

De zoveelste tegenslag voor Ajax dit seizoen weerhield Juan Ramon Rocha, de Argentijnse trainer van Panathinaikos, er niet van om het optimisme over het bereiken van de eindstrijd door zijn ploeg te temperen. “Ajax zal aanvallen als hongerige wolven”, voorspelde hij in het wonderschone trainingskamp in Paiania, twintig kilometer buiten Athene. Hier trok de Griekse kampioen zich al voor het weekeinde terug om de festiviteiten van het Griekse pasen te ontlopen. Op het complex wees Rocha nog eens op de kwaliteiten van Ajax, die volgens hem toereikend moeten zijn om de nadelige stand om te buigen. “Vooraf heb ik gezegd, we hebben één procent kans. Die mening ben ik nog steeds toegedaan.”

Panathinaikos heeft minder personele problemen dan Ajax. Ouzinoudos en Alexoudis zijn weliswaar geblesseerd, Georgios S. Georgiadis geschorst, maar de belangrijkste spelers zijn van de partij. Zoals de balvirtuoos José Borelli. In de laatste wedstrijd van Panathinaikos, vorige week woensdag tegen rivaal AEK Athene, stond de Argentijn elf minuten voor tijd klaar om te worden vervangen. De arbiter gaf echter nog geen toestemming voor de wissel en bij zijn laatste balcontact besliste Borelli de wedstrijd en voorlopig ook de strijd om de eerste plek in de Griekse competitie.

Ook de 31-jarige Pool Krzysztof Warzycha zal de gelederen bij Panathinaikos weer versterken. De winnende treffer die hij in Amsterdam maakte, noemt hij de belangrijkste in zijn loopbaan. Ook hij is er nog niet helemaal van overtuigd dat zijn team de finale zal spelen. “We krijgen het vanavond een stuk lastiger. Ajax zal hier willen bewijzen dat het nog steeds het beste voetbalteam is van de wereld.”

Behalve prestige staat er vanavond ook veel geld op het spel. Wie de eindstrijd haalt, incasseert een premie van bijna vijf miljoen gulden. Voor Ajax zou de teller dan voor dit seizoen op ongeveer 23 miljoen gulden aan Europa Cup-inkomsten komen te staan. De spelers ontvangen een ton minder als ze Rome niet halen. Ze incasseren dan altijd nog ruim 3,5 ton.

    • Erik Oudshoorn