Topman Ed Zander: Intranet is voor ons spannender dan Internet; Sun gaat strijd aan met IBM en HP

NEW YORK, 17 APRIL. De Amerikaanse computerproducent Sun Microsystems wil met een nieuwe serie zeer krachtige servers - computers die de spil vormen van netwerken - de gunsten verwerven van de grootste ondernemingen, vanouds het type klanten waar de Amerikaanse branchegenoten IBM en Hewlett Packard de sterkste positie hebben.

“In de computerwereld van de toekomst zal het netwerk centraal staan. Het accent zal verschuiven van de bureaucomputer naar het netwerk”, aldus Ed Zander, president van Sun Microsystems, bij de introductie gisteren van de 'Ultra Entreprise' servers. Vandaag presenteerde Sun de nieuwe apparaten in Amsterdam.

Sun hoopt de belangrijkste architect en aannemer te kunnen worden van de netwerken van de toekomst. Met de nieuwe servers denkt het bedrijf zich verder in te dringen in een markt die nog gedomineerd wordt door mainframes. Dit zijn de allergrootste typen computers, die vooral worden gevonden bij financiële instellingen, telecommunicatiebedrijven en andere ondernemingen die met hoge snelheid enorme hoeveelheden data moeten verwerken. Door computers te koppelen in netwerken, aangestuurd door servers, valt tegenwoordig zoveel computercapaciteit te bundelen dat de noodzaak dure mainframes aan te schaffen steeds minder wordt.

De race om klanten voor servers woedt in alle hevigheid. De wereldmarkt ervoor heeft een waarde van ongeveer 25 miljard dollar en groeit jaarlijks met 15 tot 20 procent. Sun verwacht de komende jaren twintig procent meer servers per jaar te verkopen.

Sun Microsystems is volgens de marktonderzoekers International Data Corporation (IDC) en Dataquest met een marktaandeel van 30 procent 's werelds grootste producent van workstations - computers die decentrale verwerking van centraal opgeslagen gegevensbestanden mogelijk maken.

Sun heeft de afgelopen jaar sterk geprofiteerd van de groei van het Internet. Workstations van Sun maken een groot deel uit van de ruggegraat van Internet, in feite niet anders dan een wereldomspannend openbaar communicatienet dat vele duizenden computers met elkaar verbindt.

De groei voor de komende jaren ziet Sun vooral in het Intranet, een verzamelnaam voor de communicatiesystemen binnen bedrijven die dezelfde taal gebruiken als Internet. “Intranet is een soort geprivatiseerd World Wide Web”, zegt Zander. “De noodzaak binnen bedrijven om snel grote hoeveelheden informatie uit te kunnen wisselen is zeer groot. In die markt is nu geld te verdienen. Intranet is voor ons de komende jaren een stuk spannender dan Internet.”

Sun maakte eerder deze week zijn financiële resultaten over het derde kwartaal van het lopende boekjaar bekend. Sun boekte 143,3 dollar winst, 36 miljoen dollar meer dan vorig jaar, bij een omzet die 21 procent steeg tot 1,84 miljard dollar. Naar de cijfers van Sun, die beter waren dan verwacht, werd uitgekeken omdat het de eerste indicaties zijn van de resultaten van bedrijven in de computersector. Zander noemde de resultaten “goed nieuws”.