Strijd om erfenis van Derksen in nieuwe fase

ROTTERDAM 17 APRIL. De strijd om de nalatenschap van Piet Derksen, de onlangs overleden oprichter van Center Parcs (vakantieparken), is een nieuwe fase ingegaan. De strijdende partijen, de kinderen van Derksen aan de ene kant en de vroegere zakenpartner van hun vader, Richard Homburg, aan de andere kant, zijn namelijk buiten de rechtszaal om gesprekken begonnen over een schikking.

Trudy, Derksens oudste dochter, deelt desgevraagd mee dat er op 10 april een eerste gesprek is geweest met Homburg en dat zeer waarschijnlijk zal worden doorgepraat als Homburg uit het buitenland is teruggekeerd. Veel wil Trudy Derksen er overigens niet over kwijt. “We spreken over de 100 miljoen die mijn vader in Dover Trustco met Homburg heeft belegd. Homburg heeft het geld waarschijnlijk niet. Maar hij kan ook in aandelen betalen of in onroerend goed.” Homburg zelf is niet bereikbaar voor commentaar.

Piet Derksen verdiende destijds naar schatting één miljard gulden aan Center Parcs: eerst 300 miljoen toen hij het bedrijf in 1985 naar de beurs bracht, en later nog eens bijna 700 miljoen toen hij zijn resterende belang aan Scottish & Newcastle verkocht. Piet Derksen, die sinds een ernstige ziekte begin jaren tachtig diep gelovig door het leven ging, stak vrijwel al zijn geld in zijn stichtingen Levend Water en Getuigenis van Gods Liefde. Onder het motto 'ik heb het geld van God gekregen, ik geeft het Hem terug' deelde hij zijn vermogen als een ware mecenas uit aan allerlei katholieke projecten. Hij was er volgens zijn kinderen trots op dat hij gedurende zijn leven op deze manier zo'n 400 miljoen had weggegeven.

Derksen viel vier jaar geleden voor het succes van de zakenman Richard Homburg, inmiddels directeur en grootaandeelhouder van het beursgenoteerde vastgoedfonds Uni-Invest. Derksen stak voor vele tientallen miljoenen in de vennootschappen van Homburg. Volgens de kinderen gaat het in totaal om 225 miljoen gulden: 100 miljoen via hun joint venture Dover Trustco en 125 miljoen in aandelen Uni-Invest. Maar uit notariële verklaringen en andere schriftelijke stukken blijkt dat de oude Derksen kort voor zijn dood het vertrouwen in Homburg geheel had verloren. Zijn kinderen stellen nu alles in het werk om de 100 miljoen zo snel mogelijk terug te krijgen.

De geprekken tussen de Derksens en Homburg worden gevoerd tegen de achtergrond van een ingewikkelde serie van rechtszaken en andere juridische procedures in Nederland en in de Verenigde Staten. Zo heeft de Derksen-groep in de Verenigde Staten een procedure aangespannen waarin ze van onder meer Richard Homburg in totaal 80 miljoen dollar eist wegens “diefstal” en “misbruik van vertrouwen”. De Derksen-groep heeft ook een enquête-procedure bij de ondernemingskamer in Amsterdam aanhangig gemaakt tegen onder meer Homburg wegens 'wanbeleid' en 'misbruik van gelden' bij Dover Trustco. (De enquête was op 11 april, de uitspraak komt volgende maand.) Zo loopt er een flink aantal civiele procedures heen en weer.

De gesprekken tussen de strijdende partijen vinden plaats tussen Homburg, diens zakenpartner Marcus en hun advocaten aan de ene kant en Trudy Derksen, directeur De Regt van Dover Trustco, directeur Van Binsbergen van Levend Water Beheer, en hun advocaten aan de andere kant. Overigens hebben de partijen vorig jaar al gesproken, voordat de lawine van rechtszaken en juridische procedures goed op gang kwam. Beide partijen konden het toen niet eens worden over de hoogte van de som die Homburg aan de Derksens zou moeten teruggeven. “Toen bood Homburg 70 miljoen gulden. Nu biedt hij al meer”, aldus Trudy Derksen.

Eergisteren deed de rechtbank in Zwolle uitspraak in twee zaken ten gunste van de Derksen-groep: Homburg dient meer openheid van zaken te geven aan de Derksen-groep. En de Derksen-groep hoefde Dover Trustco niet aan Homburg aan te bieden, voordat het Dover Trustco verkocht aan Dotrushare, een vennootschap van de Derksen-groep. Trudy Derksen: “We hebben nu zes van de zeven procedures gewonnen. We staan behoorlijk sterk in de onderhandelingen.”

    • Geert van Asbeck