Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Meerderheid in Tweede Kamer is voor homohuwelijk

DEN HAAG, 17 APRIL. De Tweede Kamer heeft gistermiddag met een onverwachts grote meerderheid gestemd voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. Met 81 tegen 60 stemmen nam de volksvertegenwoordiging een motie van PvdA en D66 aan die de regering oproept het wettelijk trouwverbod voor mensen van gelijk geslacht op te heffen. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) zei na de stemming dat zij het kabinet zal vragen hoe de motie van de Kamer kan worden uitgevoerd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het trouwverbod voor homoseksuelen en lesbiennes in strijd is met de Wet gelijke behandeling. Behalve PvdA en D66 schaarden zich GroenLinks, de SP, Senioren 2000 en de helft van de VVD-fractie achter de uitspraak. De fractietop van de VVD, voorzitter Bolkestein, vice-voorzitter Korthals en fractiesecretaris Weisglas, was tegen. Ook de PvdA'ers Apostolou en Lilypaly gingen niet akkoord.

In de kabinetsvoorstellen krijgen homoseksuelen evenals samenwonenden van verschillend geslacht de mogelijkheid zich op het stadhuis officieel als paar te laten registreren. Daarmee krijgen zij dezelfde rechten als gehuwden, behalve in relatie tot kinderen. Een meerderheid van de Kamer vond dat niet ver genoeg gaan. Schmitz liet eerder weten geen principieel tegenstander van het homohuwelijk te zijn, maar vond het tot nu toe “een stap te ver”. Het kabinet vreest voor de uitzonderingspositie die Nederland internationaal zou innemen door het wettelijk huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Nederland zou het eerste land ter wereld zijn met een dergelijke regeling.

VVD-leider Bolkestein verklaarde achteraf dat de internationale positie voor hem ook de doorslaggevende reden was om tegen te stemmen. Hij verwacht dat het kabinet de motie niet zal uitvoeren. “De staatssecretaris heeft zich al eerder negatief over de motie uitgelaten. Ik verwacht dat zij voet bij stuk houdt en dat de Kamer er geen crisis van zal maken”, aldus Bolkestein.

De aangenomen motie vraagt Schmitz voor 1 augustus volgend jaar een gezaghebbende commissie een voorlopig wetsvoorstel te laten maken. Dan volgt een lange ronde van discussies en hoorzittingen. Over twee jaar kan een definitief wetsontwerp aan de Kamer worden voorgelegd. Het is overigens zeer onzeker of de senaat een dergelijk ontwerp zal ondersteunen. VVD en CDA, de fracties die de meeste tegenstanders tellen, hebben daar de meerderheid. Ook PvdA-fractievoorzitter J. van den Berg sprak zich gisteren uit tegen het homohuwelijk.

De opstelling van de Tweede Kamer lokte verdeelde reacties uit. De homoseksuele beweging reageerde bij monde van H. Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, “dolgelukkig”. Kardinaal Simonis zei evenwel de beslissing van de Kamer onbegrijpelijk te vinden. Hij sprak van “begripsvervuiling”. Verbintenissen tussen twee mensen van hetzelfde geslacht kunnen volgens de rooms-katholieke leidsman wel, maar dat kan nooit een huwelijk zijn, omdat een homoseksueel paar het leven niet kan voortbrengen.