Kabinet van Frankrijk weigert steun boycotactie

PARIJS/DEN HAAG, 17 APRIL. De Franse regering neemt afstand van de oproep van een Franse parlementariër om Nederlandse produkten te boycotten uit protest tegen het Nederlandse drugsbeleid. De regering wil 'langs de weg van overleg' blijven streven naar harmonisatie van het Europese drugsbeleid, zo blijkt uit een gisteren uitgegeven verklaring van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Franse parlementariër Jacques Myard maakte gisteren bekend dat tweeënzeventig van de 898 leden van de Franse Assemblée Nationale en de Senaat het initiatief van een boycot steunen.

Net als de Franse regering zijn ook Europarlementariërs van de Franse, gaullistische regeringspartij RPR tegen een boycot. De RPR-leider in het Europarlement, Jean-Claude Pasty is tegen het Nederlandse drugsbeleid, maar denkt dat een boycot contraproduktief kan werken: “Als Fransen geen Nederlandse bloemen en kaas meer kopen, zullen Nederlanders snel geneigd zijn Franse goederen te boycotten.”

De Franse oud-minister van gezondheidszorg Bernard Kouchner, die namens de socialisten lid is van het Europees Parlement, uitte gisteren kritiek op het drugsbeleid van president Chirac. “Nederland heeft meer werk gemaakt van de strijd tegen de verspreiding van HIV via drugsverslaafden. We moeten in Europa meer leren van elkaars ervaringen. Dat verdient de voorrang boven het diaboliseren van het beleid in een ander land, in dit geval Nederland.”

De Nederlandse staatssecretaris Patijn (Europese zaken) noemde de oproep van Franse parlementariërs tot een boycot “onverantwoorde stemmingmakerij”. Patijn, die gisteren in Brussel was, zei verder: “Zo gaan we in de Europese Unie niet met elkaar om.” Hoewel Patijn niet zwaar geschokt is door de oproep - “gelukkig komt die uit het parlement en niet uit de regering” - vindt hij dat Nederland wel moet reageren. “We zullen de ambassadeur in Parijs opdracht geven contact te houden met de leidinggevende parlementariër”, aldus de staatssecretaris.