House-duo 2 Unlimited houdt op te bestaan

DEN HAAG, 17 APRIL. Het Nederlandse house-duo 2 Unlimited gaat uit elkaar. Zangeres Anita Doth, die het duo samen met Ray Slijngaard vormde, heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het contract met de Belgische platenmaatschappij, die eigenaar is van de naam van de groep, loopt op 12 mei af. Het zal niet worden verlengd, zo heeft de zangeres laten weten.

“Het is natuurlijk jammer maar we wilden het allebei,” zegt de zangeres in een reactie. “We beginnen beide een solocarrière.”

Vorige week zegde 2 Unlimited een optreden in Utrecht op 16 mei af wegens het aflopen van het contract. Toen al was volgens manager D. Wessels onduidelijk of het duo zou verdergaan. Nu blijkt dat de verschillende partijen geen financiële overeenstemming kunnen bereiken.

2 Unlimited werd opgericht in 1991 en groeide uit tot één van de succesrijkste Nederlandse popgroepen uit de geschiedenis. De muziek en het geluid van 2 Unlimited werden gecreëerd door het Belgische producersduo Jean-Paul De Coster en Phil Wilde, Doth en Slijngaard schreven de teksten en de raps. 2 Unlimited combineerde in nummers als 'Twilight Zone', 'No Limit' en 'Tribal Dance' harde techno-house met zachtere conventionele disco en wist zo wereldwijd een miljoenenpubliek te bereiken. Ook hun uiterlijk - Anita Doth in hotpants en Ray Slijngaard vaak met ontbloot bovenlijf - droeg bij tot hun succes. Het duo had hits in Europa, Japan, Maleisië, India, Australië en Thailand. Door critici werd 2 Unlimited nauwelijks serieus genomen, maar toch kreeg 2 Unlimited in 1994 de Popprijs, een prijs voor de groep die een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek levert. “Over de hele wereld heeft de groep zich als voorloper in het genre laten gelden en laten zien dat in deze overbevolkte muziekstijl Nederland een niet te missen factor is,” aldus de jury destijds.

Anita Doth is naast zangeres ook presentatrice van een programma voor The Music Factory en voor Radio 538. Ze is van plan om dit werk te blijven doen.