GOEDENDAG

Het is niet de bedoeling van deze rubriek u het eten tegen te maken.

Maar de lust tot eten van rundvlees zou je in de afgelopen weken vergaan, niet vanwege dat risico op BSE, maar om de van krokodillentranen druipende foto's in de kranten. Zoals van die boer die somber in de ogen van een van zijn koeien staart. De Belgische krant Het Laatste Nieuws (editie Gent) plaatste daar dit onderschrift bij: “Weemoedige blikken bij koe en boer, nu de afslachting onafwendbaar blijkt.” Het is inderdaad een ongewoon lot voor een koe. Verderop in dezelfde krant, zonder een spoor van spot, dit bericht: “Het Westvlaams restaurant Katerhof viert op originele manier zijn 25-jarig bestaan. Bij gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis wordt een nieuw gerecht gecreëerd: De Goedendag. De Goedendag is een uniek gerecht en dezelfder tijd een vrij spectaculaire bedoening. Aan een soort galg komen stukjes rundvlees op een gietijzeren bol met pinnen te hangen, die aan tafel geflambeerd worden.”

We houden het vandaag op een alternatief, voor 4 personen. Maak een krop sla schoon. Roer een sausje van 4 eetlepels olie, 1 eetlepel wijnazijn, mespunt mosterd, zout en peper. Meng sla en saus in een kom. Snijd 2-3 boterhammen in blokjes en bak er in een koekenpan in boter of olie met een gesnipperd teentje knoflook lichtbruine croûtons van. Snijd 200 gram Hollandse geitenkaas in blokjes en hussel ze door de sla. Garneer de sla met partjes hardgekookte ei en de croûtons. Eet hier gebakken aardappelen bij, gebakken met een fijngehakt sjalotje en op smaak gebracht met zout en Provençaalse of Italiaanse kruiden.

    • Annelène van Eijndhoven