Geen politiek lidmaatschap; Solana wijst Russisch idee voor NAVO af

VILNIUS, 17 APRIL. De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, heeft gisteren in scherpe bewoordingen de pogingen van de Russische president Jeltsin om de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa te beperken, afgewezen.

Solana verwierp suggesties van Moskou dat vroegere Warschaupact-landen, als zij toetreden tot de NAVO, alleen een politiek lidmaatschap moeten krijgen en geen rol moeten spelen in de militaire structuur van de NAVO.

“Ik sluit dit uit omdat ik niet weet wat het betekent”, zei Solana tegen verslaggevers bij het begin van een bezoek aan Litouwen. “Er is niet zoiets als een politiek deel van de alliantie”, zei hij later na een gesprek met de Litouwse regering. Volgens hem is er alleen een volledig lidmaatschap mogelijk. Solana zette zijn standpunt uiteen aan het begin van een lange rondreis door de drie Baltische landen, die willen toetreden tot de NAVO, en vrijwel alle landen uit Midden- en Oost-Europa. Moskou is een scherp tegenstander van de oostelijke expansie van de NAVO tot aan de Russische grens omdat het dit als een bedreiging van de nationale veiligheid beschouwt.

“Wat betekent het om in een politiek deel van de NAVO te zitten?”, vroeg Solana zich af op een persconferentie. “[In de NAVO] ben je helemaal lid en niet voor de helft of voor een derde.” De secretaris-generaal onderstreepte positieve relaties met Moskou te willen houden.

De Baltische landen Litouwen, Letland en Estland hebben uit vrees voor hun buurland Rusland het lidmaatschap van de NAVO tot topprioriteit gemaakt. Zij maken al deel uit van het Partnerschap voor de Vrede. Zij behoren tot de kleinste landen die volledig NAVO-lid willen worden en zijn door hun ligging moeilijk te verdedigen.

De Litouwse president Brazauskas zei gisteren dat zijn land niet zal ophouden te vragen om het lidmaatschap van de NAVO. “Het lidmaatschap van de NAVO is de enige mogelijkheid voor Litouwen. Er zijn geen alternatieven voor de veiligheid van ons land”, zei hij. (Reuter, AP)