Bomaanslag op Duits chemiebedrijf in Arnhem

ARNHEM, 17 APRIL. Een bomaanslag heeft voor honderdduizenden guldens schade aangericht aan het Nederlandse hoofdkantoor van het Duitse chemieconcern BASF in Arnhem. Bij de aanslag, de derde in een periode van zeven maanden tijd in Arnhem, raakte niemand gewond. Daders en motief ontbraken in het begin van de middag nog.

De bom ontplofte gisteravond iets na elf uur bij de hoofdingang van het BASF-kantoor aan de Kadestraat. Er was op het tijdstip van de aanslag niemand in het pand aanwezig. De entree, in een portiek gelegen, werd geheel vernield, terwijl door de kracht van de explosie de luifel zwaar werd beschadigd en er een stuk uit de pui werd geslagen.

Financieel directeur H. Berends schatte de schade vanochtend op enkele honderdduizenden guldens. De kracht van de bom, waarvan de klap tot in Arnhem-Zuid te horen was, is volgens een woordvoerder van de politie te vergelijken met de bom die begin januari ontplofte bij het gebouw van Banque Paribas in Arnhem.

Het hoofdkantoor van BASF huisvest de marketing- en de verkooporganisatie. Het gebouw ligt aan de Rijn, naast de John Frostbrug. In de nabije omgeving van het kantoor bevinden zich het provinciehuis, de belastingdienst en het nieuwe gerechtsgebouw.

President-directeur H. de Vries van BASF toonde zich vanochtend zeer verbaasd over de aanslag. Hij liet tijdens een inderhaast gelegde persconferentie weten geen enkel verband te zien met de twee eerdere bomaanslagen in de Gelderse hoofdstad.

De Vries informeerde vanochtend om negen uur de zeshonderd man personeel. Na de mededeling zijn de medewerkers aan het werk gegaan. De omgeving was in verband met het onderzoek met hekwerken en linten afgezet.

Ook de politie tast in het duister over een motief voor de aanslag. Er had rond het middaguur nog niemand de verantwoordelijkheid voor de bom opgeëist. De technische recherche is in samenwerking met het Explosieven Opruimingscommando (EOC) en het Gerechtelijk Laboratorium uit Rijswijk gisteravond al met het onderzoek begonnen.

In de loop van de middag is het politieteam begonnen met een buurtonderzoek. De politie is vooral op zoek naar een aantal automobilisten dat rond het tijdstip van de explosie in de buurt van het kantoor moet zijn geweest.

Pag.3: Politie sluit verband met andere aanslagen niet uit

De politie sluit een verband met de aanslag op de Banque Paribas niet uit. Volgens de woordvoerder is er een aantal overeenkomsten tussen de aanslag bij BASF en die bij de Franse bank. Zo was de kracht tussen beide bommen vergelijkbaar en is het tijdstip waarop de bom is ontploft ongeveer gelijk. In beide gevallen werd de bom bij een toegangsdeur gelegd. Het politieteam van twintig personen dat nog altijd bezig is met het onderzoek naar de aanslag in januari, zal ook deze aanslag onderzoeken.

De Franse bank kreeg in de weken voor de aanslag aldaar te maken met telefonische en schriftelijke bedreigingen. Daar was in het geval van BASF geen sprake van, aldus directeur De Vries. De leiding van de Banque Paribas kreeg voor de aanslag te horen dat de Fransen moesten stoppen met de kernproeven in Mururoa. Ook bij de eerste aanslag, op een filiaal van Credit Lyonnais in Arnhem in oktober, werd er van uit gegaan dat de bom te maken had met de Franse aanwezigheid in de Stille Zuidzee. Beide eerste aanslagen zijn nooit opgeëist. Onderzoek van de bomresten door een gespecialiseerd Engels laboratorium toonde vorige maand aan dat de daders waarschijnlijk in de regio Arnhem-Nijmegen woonachtig zijn. Een aantal onderdelen van de bom bleek aangeschaft in Nijmegen. Zo was de bom verpakt in een voorraadbus die bij een Nijmeegs filiaal van Blokker was gekocht.

BASF heeft in Nederland nooit eerder te maken gehad met gewelddadige aanslagen of bedreigingen. Algemeen directeur H. de Vries heeft geen idee om welke reden de daders het BASF-gebouw nu als doelwit hebben gekozen. Het hoofdkantoor in Duitsland was zes jaar geleden, in de tijd van de Baader-Meinhofgroep, doelwit van bedreigingen door linkse actiegroepen. Ook daar kwam het evenwel nooit tot bomaanslagen.

De personeelsleden van BASF waren vanmorgen zeer verbijsterd bij aankomst op het kantoor. Na een toespraak van directeur De Vries is men gewoon aan het werk gegaan. De Arnhemse burgemeester Scholten sprak zijn afschuw uit over de derde aanslag in zijn gemeente in zeven maanden tijd.