Bij Fokker wellicht 200 man extra aan de slag

AMSTERDAM, 17 APRIL. Fokker kan volgens de curatoren aan nog eens tweehonderd mensen werk bieden als het plan slaagt om nog een jaar door te gaan met het produceren van vliegtuigen. Daarmee zou de werkgelegenheid bij het inmiddels failliet verklaarde Fokker stijgen tot ongeveer 700 mensen. Nu werken er tot juni nog 500 mensen aan de afbouw van 15 machines.

De curatoren van de in faillissement verkerende vliegtuigbouwer startten begin deze maand hun onderzoeken naar de mogelijkheid om nog 12 tot 18 vliegtuigen af te bouwen naast de vijftien waartoe eerder was besloten. Op deze manier zou de produktie met acht tot elf maanden kunnen worden gerekt.

De 200 extra krachten zijn nodig, omdat met de bouw van nieuwe toestellen ook de onderdelenproduktie weer gestart wordt.

Voorwaarde voor het slagen van een beperkte doorstart is wel dat leveranciers als Dasa (voor de rompen) en Shorts in Noord-Ierland (voor de vleugels) akkoord gaan met de levering van componenten tegen 'concurrerende' condities. Daarnaast moeten potentiële klanten hun bestelling formeel bekrachtigen, een bankgarantie afgeven en een forse aanbetaling verrichten op de te bouwen toestellen.

Ten slotte hebben de curatoren ook het fiat van de rechter-commissaris nodig. Deze zal dit alleen afgeven, als de bouw van de extra vliegtuigen aantoonbaar winstgevend is.