Arco bouwt nieuwe fabriek op Maasvlakte

ROTTERDAM, 17 APRIL. Het Amerikaanse Arco Chemical Company (Atlantic Richfield) bouwt op de Maasvlakte een fabriek voor de produktie van propyleenoxide en styreen, waarmee de produktie met 9 procent moet worden vergroot.

Het zijn halffabrikaten die onder meer worden gebruikt bij de produktie van voeding, cosmetica en wasmiddelen. De nieuwe vestiging moet in het laatste kwartaal van 1999 worden opgeleverd. De kosten van de nieuwbouw belopen volgens president-directeur Alan R. Hirsig ruim een miljard dollar. Dat is iets minder dan de helft van het totaal van 2,4 miljard dollar die de onderneming voor de komende vijf jaar voor investeringen wil uittrekken.

Vorig jaar zomer maakte het bedrijf het principe-besluit tot de investering al bekend. Met het voornemen wordt Arco de derde investeerder in de regio. Grotere recente projecten in de Botlek zijn de modernisering van Shell Pernis, die naar schatting vier miljard gulden kost en de nieuwe containerterminal op de Maasvlakte (zo'n twee miljard).

Het Amerikaanse moederbedrijf beschouwt Rotterdam als veiligste aanvoerhaven van grondstoffen en als de beste lokatie om het Europese achterland te bedienen. De beoogde fabriek zal de werkgelegenheid bij Arco Nederland verdubbelen tot 600 banen.

In het Botlekgebied wordt al sinds 1972 propeenoxide gemaakt. Arco is sinds 1969 in Nederland gevestigd. Het bedrijf maakt propeenoxide (PO) en methyl-tertiairebutyl-ether (MTBE). PO kent tal van toepassingen, van cosmetica tot zitkussens en van autobumpers tot anti-vries.

Arco is in de Verenigde Staten de grootste producent van styreen en propyleenoxide met marktaandelen van respectievelijk 18 en 50 procent. De helft van de omzet van 4,3 miljard dollar over 1995 werd echter in het buitenland geboekt. Met de vergroting van de produktiecapaciteit wil Arco tegemoetkomen aan een grotere vraag in de VS, maar ook wereldwijd neemt de vraag naar propyleenoxide en afgeleide stoffen toe.

Arco is niet de enige met plannen voor een hogere produktie van de twee basismaterialen van diverse kunststoffen. Shell en het Duitse BASF vormden onlangs een gezamenlijke onderneming voor de vervaardiging van styreen en propyleenoxide. De investeringen daarvoor van de twee laatstgenoemde concerns bedragen 560 miljoen dollar. Waar deze fabriek komt te staan, moet nog worden beslist. Moerdijk zou een goede kans maken.