Acht jaar cel voor oud-premier Craxi

MILAAN, 17 APRIL. Bettino Craxi, de voormalige premier van Italië, is gisteren bij verstek door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot acht jaar en drie maanden gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij corruptie rond de aanleg van de ondergrondse in die stad. Er was acht jaar geëist. Het was Craxi's vierde veroordeling.

Craxi, socialistisch premier en partijleider tussen 1983 en 1987, leeft nu in Tunesië. Vanuit dat land liet Craxi weten het oordeel “absurd en onjuist” te vinden. Het openbaar ministerie had betoogd dat een deel van de steekpenningen, die een aantal ondernemingen die betrokken waren bij de bouw van de ondergrondse in de jaren tachtig aan politieke partijen hebben betaald, op Craxi's privé-rekeningen is beland. Verwacht wordt dat Craxi tegen het vonnis in beroep zal gaan.

Hij is al eerder veroordeeld in drie andere corruptieprocessen. Een vijfde zaak loopt nog. Zijn totale gevangenisstraf bedraagt intussen 26 jaar en drie maanden. De Tunesische regering reageert niet op Italiaanse uitleveringsverzoeken. Volgens de Italiaanse wetgeving hoeft Craxi niet de gevangenis in te gaan totdat hij alle beroepsmogelijkheden heeft benut.

Vandaag zal de rechter in Milan het proces hervatten tegen oud-premier Berlusconi en negen anderen op verdenking van corruptie. Berlusconi wordt er onder meer van verdacht 6,4 miljoen dollar naar Craxi te hebben gesluisd. (AP, Reuter)