Zege op Japan geeft ijshockeyploeg lucht

EINDHOVEN, 16 APRIL. Het Nederlands ijshockeyteam heeft gisteren een beetje lucht gekregen. Door de 2-1 zege in Eindhoven op Japan heeft de formatie van bondscoach Doug Mason de laatste plaats op het WK voor B-landen overgedaan aan de Aziaten. Nederland heeft na vier wedstrijden twee punten, Japan één. De nummer laatst degradeert naar de C-poule.

Japan en Nederland waren in hun cruciale wedstrijd aan elkaar gewaagd. Beide teams waren op de hoogte van elkaars kwaliteiten. De laatste keer dat ze tegenover elkaar stonden was vorig jaar, eveneens op het WK voor B-landen. Nederland won in Bratislava destijds met 4-3.

In Japan wordt het ijshockey sindsdien professioneler aangepakt. Met het oog op de Olympische Spelen van 1998 in Nagano liet de Japanse bond voortaan buitenlanders toe tot de competitie, in de hoop het spelniveau op te krikken. De Canadese coach Dave King werd voor veel geld van de Calgary Flames overgenomen. King was negen jaar bondscoach van het Canadese nationale team, waarmee hij in 1992 op de Olympische Spelen in Albertville na de verloren finale tegen het GOS een zilveren medaille won Vooralsnog is het effect van Kings aanwezigheid minimaal. Weliswaar spelen de Aziaten bij vlagen beter dan in het verleden, tot aansprekende resultaten kwamen ze in Eindhoven nog niet.

Nederland en Japan kregen in de eerste periode een hoop kansen, waarbij de Nederlandse doelman Honore Loos opnieuw zijn waarde bewees. De Nijmegenaar verrichtte enkele fraaie reddingen, maar was in het begin van de tweede periode kansloos bij een schot van de Japanner Matsura: 0-1. Nederland bleef strijden voor de gelijkmaker, maar was in powerplay-situaties vaak te nonchalant. Aan het eind van de tweede periode maakte Hartogs zijn eerste doelpunt van het toernooi: 1-1.

Aanvaller Hartogs, die bij de Franse club Brest op handen wordt gedragen, leverde in de derde periode ook een belangrijke bijdrage aan de winnende treffer. Hij zette Livingston vrij voor doelman Iwasaki. De geboren Amerikaan bezorgde Nederland met zijn tweede toernooitreffer de belangrijke overwinning: 2-1. (ANP)