'Smakeloze reclame'

AMSTERDAM, 16 APRIL. De Reclame Code Commissie gaat zich buigen over een advertentie van de drankenketen Gall & Gall, waarin de Russische president Boris Jeltsin wordt gebruikt om wodka aan te prijzen. Bij de commissie is een klacht binnengekomen van een particulier die de advertentie “smakeloos” noemt. De klager betwijfelt tevens of de drankenketen wel toestemming van Jeltsin heeft.

Gall & Gall erkent dat de Russische president geen toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn beeltenis. Niettemin spreekt commercieel manager E. Visser van het concern van een “logische” advertentie. Visser: “In hoeverre het smakeloos is, moet iedereen voor zichzelf bepalen.”

Gall & Gall voert aan dat de Russen als geen ander volk bekend staan als kenners van wodka. “En als er één bekende vertegenwoordiger is van het Russische volk, is dat de president wel.” Dat van de elf aangeprezen wodka's er slechts één afkomstig is uit Rusland, doet daar volgens Visser niets aan af.

Gall & Gall zegt zo'n twintig reacties te hebben gekregen op de advertentie van eind vorige week. Slechts een klein aantal bellers beklaagde zich over de trucfoto, waarop Jeltsin te zien is op het Rode Plein met vier volle tassen van de drankenketen. (ANP)