Noord-Korea wil niet praten met 'marionettenregime' in Seoul; Vredesvoorstel VS en Zuid-Korea

SEOUL, 16 APRIL. De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben vandaag Noord-Korea aangeboden samen met China een vierlandenconferentie te houden om de spanning op het Koreaanse schiereiland weg te nemen. Pyongyang heeft het voorstel echter meteen van de hand gewezen.

Het Amerikaans-Zuidkoreaanse plan werd gelanceerd tijdens het bezoek van president Bill Clinton aan Zuid-Korea. Clinton en zijn Zuidkoreaanse ambtgenoot Kim Young Sam riepen Noord-Korea op tot multilateraal overleg over de verstandhouding tussen de twee Korea's. Die was de afgelopen tijd sterk verslechterd door de Noordkoreaanse aankondiging dat het zich niet langer zou houden aan de bepalingen van de wapenstilstand uit 1953. Tien dagen geleden trokken Noordkoreaanse militairen inderdaad, tegen de regels van de wapenstilstand in, in grotere getale en veel zwaarder bewapend dan toegestaan, de gedemilitariseerde zone tuseen beide landen binnen. Pyongyang eist verder vredesoverleg met de VS, zonder Zuid-Korea. (Officieel verkeren Noord- en Zuid-Korea nog steeds in staat van oorlog met elkaar.)

In een reactie op het voorstel van Clinton en Kim herhaalde Noord-Korea vandaag zijn standpunt. “De Zuidkoreaanse marionetten hebben niet het recht hun neus in een Amerikaans-Noordkoreaans bestandsakkoord te steken”, zo heette het in het partijblad Rodong Sinmun. De VS hebben van hun kant steeds gezegd dat vredesoverleg alleen in aanwezigheid van de Zuidkoreanen kan plaatshebben.

China, de laatste bondgenoot van het stalinistische Noord-Korea, liet vandaag weten “een constructieve rol” te willen spelen in de oplossing van de Koreaanse crisis. Volgens waarnemers in Peking staat China, dat ook weinig invloed meer heeft in Pyongyang, positief ten opzichte van een vierlandenconferentie.

Onze correspondent in Tokio voegt hier aan toe:

Bill Clinton is vandaag als vervolg op zijn reis naar het Verre Oosten in Japan aangekomen voor een driedaags bezoek. Clinton heeft morgen een topontmoeting met de Japanse premier, Ryutaro Hashimoto. Het belangrijkste onderwerp is de veiligheidsrelatie tussen beide landen.

Afgelopen zondag bereikten beide landen overeenstemming over onderzoek naar de mogelijkheden voor Japan om hulp te verlenen aan de Verenigde Staten bij een mogelijk conflict in het Verre Oosten. Naast de veiligheidsproblematiek staan handelsconflicten op de agenda van de top.