Luchtmachtchef Israel nog niet naar Turkije

ANKARA 16 APRIL. Een gisteren aangekondigd bezoek van de Israelische luchtmachtchef aan turkije is nog dezelfde dag tot nader order uitgesteld. Hoewel geen reden werd gegeven voor het uitstel, werd het huidige Israelische offensief in Libanon, gekoppeld aan de doorgaande kritiek uit het Midden-Oosten op de Turkse militaire samenwerking met de joodse staat, als achterliggende reden gezien.

Wel zijn Israelische oefenvluchten in het Turkse luchtruim in het kader van dat militaire akkoord begonnen. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Emre Gonensay, verwierp gisteren de kritiek uit Iran en Arabische landen: “Iedereen weet dat Turkije geen expansionistische doeleinden heeft. Het akkoord (met Israel) is bedoeld om het defensief vermogen van Turkije en het defensief vermogen van bevriende landen te vergroten”, zei hij. (AP, Reuter)