Kamerlid wil verbod 'ultiem kooigevecht'

DEN HAAG, 16 APRIL. Tweede-Kamerlid Rijpstra (VVD) wil dat staatssecretaris Terpstra (Welzijn en Sport) een 'ultimate fight' in een kooi dat zondag plaatsvindt in Emmen zal verbieden. Twee mannen zullen elkaar met blote handen bevechten totdat één knock-out gaat of opgeeft.

“Het mag niet zo zijn dat het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel als vermaak aan het publiek wordt vertoond”, aldus Rijpstra. Het zou de eerste keer zijn dat in Nederland een 'ultimate fight' plaatsvindt.

De gemeente Emmen heeft een vergunning gegeven voor het kooigevecht omdat de organisatoren hebben toegezegd dat bij het gevecht een aantal regels in acht worden genomen. Zo is het bijvoorbeeld verboden een tegenstander te krabben, te bijten of in het kruis te trappen. Verder is bijna alles toegestaan, de deelnemers mogen elkaar bijvoorbeeld slaan en trappen als ze op de grond liggen. Volgens de politie is er geen reden de vergunning in te trekken.

Rijpstra vindt “dit soort publiek vermaak” niet passen in een tijd, waarin staatssecretaris Terpstra tolerantie in de sport bepleit. “Dit is een gevecht dat net zolang doorgaat totdat iemand het loodje legt. Voor we het weten zitten we in de tijd van de Romeinse gladiatoren”, aldus Rijpstra.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS kan op landelijk niveau niet veel worden gedaan tegen harde vechtsporten. Het ministerie is wel van mening dat kooigevechten niet in Nederland moeten voorkomen. “De burgemeester kan het gevecht verbieden ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid van de mensen. De mogelijkheid bestaat ook om de vechters achteraf strafrechtelijk te vervolgen, ook als zij vrijwillig aan het gevecht hebben deelgenomen”, aldus een woordvoerder.

Staatssecretaris Terpstra heeft in februari het onderzoeksbureau Diopter opdracht gegeven onderzoek te doen naar de omvang van de zogenaamde harde ringgevechten zoals free fight en ultimate fight. De uitkomsten worden in juli verwacht.

De toenmalige burgemeester van Breda, E. Nijpels, verbood in 1992 uit oogpunt van de openbare orde en veiligheid een wedstrijd dwergwerpen in een plaatselijk café.