Kalvergekte (1)

Wat de vernietiging van meer dan 5 miljoen koeien in Engeland en 64.000 jonge dieren in Nederland vooral laat zien is de waanzin van onze vleesindustrie. Van verantwoord omgaan met dieren is geen sprake. Nu is het de gekke-koeien-ziekte, maar het op dergelijk schaal fokken van dieren is altijd een risico. Bij fokstier Bell bijvoorbeeld bleek, nadat hij al voor 100.000 nakomelingen had gezorgd, dat hij een erfelijke afwijking had die de kalfjes binnen drie maanden deed sterven door een slecht werkend afweersysteem. Steeds meer wordt er gefokt met het sperma van slechts enkele stieren. En ook bij de koe neemt de genetische verarming toe door embryotransplantatie in draagmoeders, die dan zelf geen genetische variatie meer kunnen toevoegen. Als er dan iets fout blijkt te zitten, zijn de gevolgen niet te overzien. Natuurlijk maken we ons pas echt druk als wij er ziek van worden.

    • Elly Von Jessen
    • Afdeling Eindhoven