Guy Coëme neemt ontslag als Kamerlid

BRUSSEL, 16 APRIL. De gewezen vice-premier van België, Guy Coëme, heeft gisteren zijn ontslag aangekondigd als Kamerlid. De Franstalige socialist Coëme werd twee weken geleden veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de Uniop-affaire, waarbij betalingen voor onderzoeksopdrachten werden gebruikt om het partij-apparaat van de Waalse PS te financieren.

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf werd Coëme ook voor vijf jaar uit zijn burgerlijke en politieke rechten ontzet. Dat betekent onder andere dat hij niet aan verkiezingen kan deelnemen en dat hij geen pensioenrechten opbouwt. Desondanks meende de oud-premier aanvankelijk dat hij gewoon aan kon blijven als lid van de Belgische volksvertegenwoording, een standpunt dat ook door sommige mensen in zijn eigen partij werd gedeeld zoals PS-fractieleider Claude Eerdekens. De zaak leidde de afgelopen weken tot felle disputen in de Belgische politieke wereld.

Het afgelopen weekeinde groeiden de speculaties dat de PS streefde naar een 'zachte landing' voor Coëme. Men zou hem een functie bij de partij geven en men zou een gratieverzoek voor hem willen indienen. Maar die berichten bleken niet te kloppen. Het indienen van een gratieverzoek, onmiddellijk na de veroordeling door het Hof van Cassatie, zou “ongepast” zijn, zo verklaarde Coëme zelf.