'Franse boycot van Nederlands fruit en groente geen drama'

DEN HAAG, 16 APRIL. “Een boycot van de Fransen van Nederlandse groenten en fruit is niet iets waar we op zitten te wachten, maar erg dramatisch zal het ook niet zijn”, aldus drs. J. van Es, directeur van de Algemene bond van groenten- en fruitexporteurs in reactie op dreigementen van een aantal Franse parlementsleden.

Mediterrane landen als Italië, Spanje en Frankrijk vormen markten waar Nederlandse exporteurs al jaren achtereen terrein verliezen. De export van groenten en fruit naar Frankrijk liet vorig jaar zelfs een achteruitgang zien van twaalf procent, onder meer als gevolg van de te harde gulden. “Maar ik sluit me aan bij het commentaar van VVD'er Weisglas. Als de Fransen drugs uit Nederland zouden boycotten komen we een stuk verder”.

Van Es maakte gisteren de jaarcijfers bekend van de Algemene bond van groenten- en fruitexporteurs. Daaruit blijkt dat de export van Nederlandse groenten en fruit naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vorig jaar in beide gevallen is gegroeid met zeven procent. Die stijging is sterker dan die van het totale volume aan groenten- en fruitexport, dat in 1995 met drie procent steeg. Ondanks die volume-stijging liep de waarde terug van 6,5 naar 6,3 miljard gulden. Dat heeft Van Es gisteren bekend gemaakt.

Hij wees er op dat de rol van de Nederlandse handelshuizen bij de zogeheten reëxport vorig jaar opnieuw sterker is geworden. Het gaat daarbij om groenten en fruit, die van buiten de Europese Unie worden geïmporteerd en vervolgens weer worden doorverkocht naar andere landen buiten de EU.

De Russische markt, die de afgelopen jaren snel groter werd voor Nederlandse produkten is weer in belang afgenomen. Ging er in '94 nog 115.000 ton heen, vorig jaar bedroeg dat niet meer dan 86.000 ton. Nederlandse exporteurs konden in het GOS wel meer produkten kwijt, die van buiten de EU werden geïmporteerd. Deze reëxport liep op van 51.000 naar 83.000 ton. Volgens Van Es heeft de export naar de voormalige Oostbloklanden het niettemin goed gedaan. In totaal dijde de export uit van 506.000 naar 551.000 ton. Het GOS heeft vooral interesse in Nederlands fruit.

De bond van exporteurs zegt met enige zorg de ontwikkelingen te volgen rond een mogelijke fusie van groenten- en fruitveilingen in Nederland. Aan die herstructurering van de producenten in de tuinbouw is vorig jaar begonnen. Aangekondigd werd dat rond twintig groenten- en fruitveilingen onderzoeken of zij tot een fusie kunnen komen. De exporteurs vinden een concentratie van die veilingen 'in principe een goede zaak'. Die concentratie zou moeten leiden tot een belangrijke verbetering op het gebied van logistiek, efficiëntie en marktbewerking. Maar vier maanden na lancering van de eerste plannen is er nog steeds geen duidelijkheid over de rol die een nieuwe afzetorganisatie zou moeten gaan spelen.