Ex-leider Azerbajdzjan vast; Moskou levert oud-minister uit aan Baku

MOSKOU, 16 APRIL. In Moskou zijn de afgelopen dagen op verzoek van Azerbajdzjan twee ex-leiders van dat land gearresteerd, oud-president Ayaz Mutalibov en oud-minister van Defensie Ragim Gaziyev. De laatste is inmiddels door Moskou aan Baku uitgeleverd.

Ayaz Mutalibov werd op 11 april in Moskou gearresteerd. Hij heeft sindsdien een hartaanval gehad en ligt nu - onder bewaking - in een ziekenhuis in Moskou, zo werd gisteren bekendgemaakt. Mutalibov was president van Azerbajdzjan toen het onafhankelijk werd, in 1991. Hij leidde toen ook de communistische partij. In 1992 werd hij verdreven door de leider van het nationalistische Volksfront, Elçibey, die op zijn beurt een jaar later werd verjaagd door de huidige leider van Azerbajdjzan, Haydar Aliyev. Mutalibov woont sinds zijn afzetting in Moskou. Volgens de autoriteiten in Baku is hij betrokken geweest bij diverse pogingen, Aliyevs bewind omver te werpen. Mutalibov werd in mei vorig jaar al eens gearresteerd, maar toen na enkele uren vrijgelaten. Volgens een Russisch blad werd juist afgelopen zaterdag zijn verblijfsvergunning in Moskou verlengd.

Zondag werd in Moskou ook de voormalige minister van Defensie Gaziyev gearresteerd. Hij is een voormalig lid van het Volksfront van Elçibey, die in Baku werd gearresteerd na enkele zware nederlagen tegen de Armeniërs uit Nagorny Karabach. Hij wordt beschuldigd zonder noodzaak in de lente van 1993 de steden Susa en Laçin te hebben overgegeven. Bovendien zou hij bij couppogingen zijn betrokken. In september vorig jaar ontsnapte hij uit een gevangenis en vluchtte hij naar Moskou. In februari van dit jaar werd hij in Baku bij verstek ter dood veroordeeld.

De Russische autoriteiten hebben oud-minister Gaziyev vandaag aan de Azerbajdzjaanse autoriteiten uitgeleverd. Over de uitlevering van Mutalibov moet nog een besluit worden genomen, zo is in Moskou gemeld. Eerst wil men meer bewijsmateriaal tegen hem zien. Mutalibov wordt door het bewind van Aliyev formeel beschuldigd van hoogverraad.