Wijziging computers bij Philips

EINDHOVEN, 15 APRIL. Philips vlooit wereldwijd zijn 200.000 computerbestanden door om de datumaanduiding te veranderen.

Met deze inspanning wil het bedrijf voorkomen dat de software na de eeuwwisseling door een foutieve datuminstelling op tilt slaat en zich een eeuw vergist.

De 'omnummering' kost het beddrijf rond de 100 miljoen gulden, zo rekent B. Ramakers voor in het bedrijfsblad de Philips Koerier. Hij is commercieel directeur van het dochterbedrijf dat de software moet opschonen.

Om geheugenruimte te sparen noteren de computers het jaartal in de datum slechts in twee cijfers. De eeuwaanduiding blijft achterwege: 1996 staat als 96 op de harde schijf. Tot aan 31 december 1999 24.00 uur werkt deze notering goed. Een seconde later leest de computer echter 00, zonder te weten of dit staat voor 1900 of 2000.

De gevolgen daarvan zijn volgens Philips catastrofaal: salarissen worden niet meer uitbetaald, banktegoeden veranderen in schulden omdat de rente over een negatief aantal jaren wordt berekend, andere spaarders krijgen plots extra rente bijgeschreven. Mensen krijgen een negatieve leeftijd, electriciteitscentrales vallen stil, aldus de opsomming in de Koerier. Wereldwijd kan de schade oplopen tot 750 miljard dollar. (ANP)