Van Moer nieuwe patron Rode Duivels

BRUSSEL, 15 APRIL. De Rode Duivels hebben een nieuwe patron. Het is Wilfried van Moer, 51 jaar en 57-voudig international. De voormalige middenvelder van Beveren, FC Antwerp, Standard Luik en Beringen volgt zijn voormalige baas Paul van Himst op die na de tegenvallende prestaties in de laatste twee jaar werd ontslag door de Belgische voetbalbond. België plaatste zich niet voor de eindronde van het EK in Engeland.

Van Moer tekende een contract tot juni 1997. Beide partijen bekijken daarna of het zinvol is om met elkaar door te gaan. “Als het een beetje goed gaat, verlengen we zijn contract tot en met het WK in 1998”, liet bondsvoorzitter Michel d'Hooghe weten. “We willen voorzichtig met elkaar beginnen. Dat lijkt ons zowel voor de bond als voor de nieuwe trainer het beste.”

Anders dan in Nederland is de bondscoach van België doorgaans lang in functie. Raymond Goethals hield het tien jaar vol, Guy Thijs zelfs vijftien jaar. Van Himst was sinds september 1991 in dienst van de KBVB. Onder hem speelde België 36 interlands, daarvan gingen er twaalf verloren. “Al die meerjarige contracten hebben ons geen windeieren gelegd”, gaf D'Hooghe aan. “Maar het heeft nu geen zin meer om bijvoorbeeld van WK tot WK afspraken met elkaar te maken. Alles gaat tegenwoordig zo snel in de voetballerij. Van EK naar WK is twee jaar en dat is voortaan lang genoeg.”

De breuk met Van Himst, die in België is uitgeroepen tot 'Voetballer van de Eeuw', kwam niet onverwacht. Na de slechte EK-voorronde brak een storm van kritiek los. De positie van de 52-jarige bondscoach werd onhoudbaar. Na de kansloze nederlaag eind vorige maand in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk (0-2) was het ontslag van Van Himst nog slechts een kwestie van tijd.

De namen van Gerets (Lierse SK), Waseige (Standard Luik), Heylens (Genclerbirligi, Turkije) en Leekens (Moeskroen) doken steeds vaker op in de media. Het bestuur van de KBVB koos echter voor Van Moer, omdat hij loyaal is en beschikbaar was. Een zwaktebod wilde D'Hooghe de promotie van de praktijkman absoluut niet noemen. “Hij is onze eerste keus”, verzekerde hij. “De spelers staan achter hem, dat weet ik zeker.”

“Met veel pijn in ons hart nemen we afscheid van Van Himst”, zei Karel Vertongen, voorzitter van de technische commissie van de Belgische bond. “Hij is een monument in het Belgische voetbal. En bovendien een gentleman. Mischien was hij in sommige omstandigheden wel eens iets te gentle.” Met die laatste opmerking gaf Vertongen, die in de afgelopen week een vernietigend rapport over Van Himst samenstelde, één van de redenen voor de vroegtijdige scheiding aan. De 81-voudige international zou volgens zijn critici te lief en te menselijk zijn voor de harde voetballerij.

Volgens Vertongen reageerde Van Himst, wiens contract tot medio 1998 is afgekocht, ontgoocheld op de onheilstijding, die hem vrijdagavond al bereikte. “Ja, hij was teleurgesteld, maar toonde wel begrip voor onze standpunten”, liet Vertongen weten. “Ik zou haast zegggen dat we samen met Paul deze beslissing hebben genomen. Echt, het is beter zo voor iedereen. Hij blijft in elk geval een grote vriend van de KBVB.”

De nieuwe bondscoach Van Moer, drie keer winnaar van de Gouden Schoen, trad anderhalf jaar geleden toe tot de technische staf van de KBVB. Hij zal op 24 april als hoofdcoach debuteren in de oefenwedstrijd tegen Rusland. Op 14 december speelt België in Brussel tegen Nederland in het kader van de WK-kwalificatiestrijd. (ANP)