Van Gaal: 'Mijn spelers zijn op'

Ajax sleept zich voort naar het einde van het seizoen. Volgens technisch directeur Louis van Gaal beginnen de vermoeienissen van het afgelopen jaar steeds meer hun tol te eisen. Daarmee verklaarde hij de magere 1-0-zege op RKC. De wedstrijd werd zaterdagavond afgewerkt wegens de return in de Champions League tegen Panathinaikos, die mogelijk zonder Patrick Kluivert wordt gespeeld. De aanvaller raakte gisteren op de training geblesseerd. “Wij zijn aan het einde van ons latijn. Als er niet meer inzit, dan zit er niet meer in”, aldus Van Gaal. “De jongens willen heel graag maar het lichaam werkt niet mee. Jammer dat het publiek ons vanavond heeft uitgefloten. Want juist nu hebben we de steun van onze aanhang hard nodig.”

Ronald de Boer, die een paar dagen ziek was geweest, Edgar Davids, Finidi George en het centrale aanvalsduo Kluivert-Kanu toonden zich tegen het goedspelende RKC volledig uit vorm. Het was tekenend voor de onmachtige Ajax-aanval dat verdediger Reiziger met zijn linkerbeen na een uur ploeteren de enige treffer maakte.

Na afloop verweerde Van Gaal zich in een gloedvol betoog tegen de brief die hij heeft ontvangen van de Nederlandse Sport Pers. Het bestuur van deze stichting heeft kritiek op de houding van Van Gaal tijdens persconferenties. De technisch directeur verbaasde zich erover dat de brief donderdag al bij het tv-programma Brandpunt lag, terwijl hij zelf nog niet van de inhoud op de hoogte was. Vervolgens constateerde hij dat niemand van de aanwezige sportjournalisten achter het schrijven stond. Van Gaal ergerde zich aan een zin waaruit hij opmaakte dat zijn spelers onmondig en onvolwassen door het leven gaan. Aan het aanwezige bestuur vroeg Van Gaal of hij nog werd gesteund. Voorzitter Van Praag knikte bevestigend. Weer sloeg zijn stem over, waarbij Van Gaal zich afvroeg of hij nog emoties mag tonen. Nadat hij was afgekoeld kon de lauw geworden champagne worden ontkurkt voor aanwinst John Veldman.