TIME

Het publieke bewustzijn over prostaatkanker is ongeveer net zo slecht ontwikkeld als dat over borstkanker twintig jaar geleden, schrijft Time. Bij borstkanker veranderde dat toen presidentsvrouw Betty Ford publiekelijk vertelde dat ze slachtoffer was. Zorgt Norman Schwarzkopf, de bejubelde generaal uit de Golfoorlog, ervoor dat de zwijgzaamheid rond prostaatkanker wordt doorbroken? “Voor mij was het net oorlog. Het eerste wat je doet, is iets te weten zien te komen over de vijand”, vertelt Schwarzkopf. Dit jaar krijgen 317.000 Amerikanen te horen dat ze prostaatkanker hebben, bijna vier keer zo veel als elf jaar geleden. Ook in andere Westerse landen is sprake van een forse stijging in het aantal gevallen waarin prostaatkanker wordt gediagnosticeerd. Het blad geeft een overzicht van de stand van zaken in het medisch onderzoek, vergelijkt de voor- en nadelen van zes verschillende behandelmethoden en bespreekt de zin en onzin van tests op grote schaal.