Surseance voor Capilux

ROTTERDAM, 15 APRIL. Capi bv, de verzelfstandigde detailhandelstak van Capilux met 18 fotowinkels door heel Nederland, verkeert in financiële moeilijkheden. De rechtbank in Amsterdam het bedrijf uit Lelystad blijkt Capi op 4 april surseance verleend te hebben.

Bij de vestigingen van Capi werken in totaal 86 mensen. De meeste winkels staan in Amsterdam en omgeving. Voorts zijn er filialen in Bilthoven, Eindhoven, Helmond en Heemstede. Naast foto-apparatuur worden er ook cd's verkocht. Het professionele fotolaboratorium van de onderneming, Capilux Vak, valt buiten de surseanceverlening, daar Capi bv sinds januari 1995 door het holdingbedrijf Capilux afgestoten werd.

Als oorzaak voor de moeilijkheden waarin de Capiwinkels verkeren, geldt de harde en toenemende concurrentie op de foto- en cd-markt. De afgelopen jaren kwamen er veel nieuwe aanbieders op de markt, die vaak lagere prijzen hanteerden. Ook de opmars van de fotowinkels met één-uurservice veranderde het aanzien van de markt volledig. Volgens voorzitter van de ondernemingsraad van Capi F. Veuger speelde de vorig jaar aangetreden directeur van Capi hier onvoldoende op in.

De Capi-zaken blijven geopend, terwijl bewindvoerders mr. J. Houthoff en mr. R. Biemans zoeken naar een oplossing. Verscheidene potentiële kopers hebben zich al gemeld.