Manuscript gezien als belangrijkste bewijsstuk; Manifest Unabomber gevonden

WASHINGTON, 15 APRIL. De FBI heeft in de hut van de Amerikaanse kluizenaar en voormalige wiskundige Ted Kaczynski de originele versie gevonden van het politieke manifest waarmee de zogenoemde Unabomber vorig jaar in de openbaarheid trad. Het manuscript wordt als belangrijk bewijsstuk gezien dat Kaczynski inderdaad de langgezochte terrorist is.

De ontdekking van het document werd dit weekeinde bekendgemaakt. Ook hebben FBI-agenten, die de kleine hut in Montana al bijna twee weken doorzoeken, inmiddels de schrijfmachine aangetroffen waarop volgens een eerste onderzoek de brieven en het pamflet zijn geschreven die de Unabomber aan verschillende kranten heeft gestuurd.

Het manifest van de Unabomber is een tekst van 35.000 woorden, waarin de auteur de westerse industriële samenleving beschrijft als een ramp voor het mensdom. “Om onze boodschap bekendheid te geven bij het publiek met enige kans een blijvende indruk te maken, hebben we mensen moeten doden”, schrijft de auteur onder meer. De Unabomber had het tractaat vorig jaar juni opgestuurd aan The Washington Post en The New York Times. Hij schreef zijn dodelijke acties te zullen staken als een van de kranten de tekst zou publiceren. Op advies van de minister van Justitie en de directeur van de FBI hebben de twee kranten het manifest in september gezamenlijk gepubliceerd - om technische redenen alleen als bijlage van acht pagina's bij The Washington Post.

De nu gevonden versie van het manifest is volgens de FBI het origineel, waarvan Kaczynski de aan de kranten verstuurde exemplaren heeft overgetikt.