Krijgsheer Liberia wil opnieuw bestand

MONROVIA, 15 APRIL. De Liberiaanse krijgsheer Roosevelt Johnson heeft gisteren een nieuw aanbod gedaan om tot een wapenstilstand te komen in Monrovia, de hoofdstad van het Westafrikaanse land. Zijn voornaamste rivaal, Charles Taylor, zei gisteren echter dat de Liberiaanse interim-regering niet meer met Johnson wil onderhandelen en dat deze zich moet overgeven. Eerdere bestanden in Monrovia werden steeds geschonden.

Aan zijn aanbod verbond Johnson een aantal voorwaarden. De voornaamste daarvan is dat ECOMOG, de Westafrikaanse vredesmacht in Liberia, de controle over Monrovia moet overnemen. Volgens een woordvoerder van de vredesmacht beheerst deze inmiddels weer de zakenwijk.

De gevechten in Monrovia braken op 6 april uit toen de Liberiaanse interim-regering een poging ondernam om Johnson te arresteren in verband met een vechtpartij bij diens huis. De krijgsheer, tot voor kort minister van Plattelandsontwikkeling in het voorlopige bestuur, verzet zich tegen arrestatie omdat hij bang is geen eerlijk proces te krijgen. Volgens Johnson is Charles Taylor er slechts op uit om hem uit te schakelen.

Op een persconferentie in zijn huis, de voormalige Marokkaanse ambassade, gisteren erkende Taylor dat het zijn doelstelling is om president van Liberia te worden. “Eenzesde deel van het presidentschap is niet genoeg voor mij (de huidige interim-regering bestaat uit zes leden, onder wie Taylor, red.)”, aldus de krijgsheer. Volgens Taylor heeft hij inmiddels met de leiding van ECOMOG afspraken gemaakt dat de vredesmacht de kazerne waar aanhangers van Johnson zich verschansen, gaat afgrendelen. (AP, AFP, Reuter)