Israel voert actie tegen Hezbollah verder op

TEL AVIV, 15 APRIL. Israel heeft operatie 'Druiven der gramschap' tegen de Libanese beweging Hezbollah vanochtend verder opgevoerd, nadat in het weekeinde ook al zware luchtaanvallen over heel Libanon waren uitgevoerd. Vanochtend werd onder andere het centrum van de stad Tyrus beschoten.

Het Israelische opperbevel had eerder met dreigementen de Libanese burgerbevolking ten zuiden van de rivier de Litani naar het noorden verdreven, richting Sidon en Beiroet. Frankrijk heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren; de Franse minister van Buitenlandse Zaken is op een bemiddelingsmissie naar het gebied gestuurd. Maar Jeruzalem heeft laten weten dat het voor een diplomatiek offensief nog te vroeg is. Hezbollah op zijn beurt heeft al zijn manschappen gemobiliseerd en aangekondigd dat het Noord-Israel met zijn raketten in een “hel” zal veranderen.

Zo'n 400.000 Libanezen zijn sedert het begin van Israels offensief tegen Hezbollah, vijf dagen geleden, uit hun dorpen en steden, met inbegrip van Tyrus (150.000 inwoners), verdreven. Als reden voor deze afgedwongen evacuatie geeft Israel dat het burgerslachtoffers in dorpen waar Hezbollah-onderkomens vanuit de lucht en door lange-afstandsartillerie stelselmatig worden aangevallen, wil voorkomen. Niettemin vielen er verscheidene doden onder de burgerbevolking, waaronder zes leden van een familie - vier kinderen - bij een raketaanval op de ambulance waarin zij naar het noorden vluchtten. Volgens de Israelische autoriteiten vervoerde de ambulance ook een Hezbollah-functionaris. In totaal zijn bij de Israelische operatie nu rond de 25 doden gevallen.

Terwijl de Israelische luchtmacht de aanvallen tegen de moslim-fundamentalistische organisatie over heel Libanon opvoerde, schoten strijders van Hezbollah gisteren vijftig katjoesja-raketten op Noord-Israel af. Vanmorgen namen zij opnieuw doelen in Noord-Israel met enkele salvo's onder vuur. Gisteren beschoten

Israelische helikopters een transformatorhuis in Beiroet nadat katjoesja's het Israelische elektriciteitsnet in Noord-Israel hadden geraakt. De Libanese autoriteiten moesten de rantsoenering van stroom herstellen, die eerder dit jaar voor het eerst sinds het einde van de Libanese burgeroorlog was afgeschaft. Herstel van het transformatorhuis zou drie maanden vergen, omdat de onderdelen uit Frankrijk moeten komen.

Israelische vliegtuigen en helikopters vielen gisteren opnieuw een Hezbollah-hoofdkwartier in Beiroet aan en bombardeerden twee radiostations van deze organisatie in het noordelijke deel van de Libanese Beka'a-vallei, nabij de grens met Syrië.

Pagina 5: Israel: diplomatie nog niet aan bod

Israel heeft daarnaast een zeeblokkade gelegd voor de havens van Beiroet en Sidon.

Deze militaire stappen hebben volgens Israels leiders tot doel maximale druk op de regering in Beiroet uit te oefenen om een eind te maken aan de Hezbollah-strijd tegen Israel. Israel ziet nog geen opening voor een diplomatieke oplossing voor de crisis over Libanon. Enkele uren voor de komst van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, naar Jeruzalem verklaarde de Israelische premier, Shimon Peres, dat de tijd nog niet rijp is voor een diplomatieke uitweg. Dit Israelische standpunt reflecteert de aanhoudende Amerikaanse steun aan Israels militaire ingrijpen in Libanon tegen Hezbollah. Zolang daar geen verandering in komt, blijft premier Peres erbij dat pas over een diplomatieke oplossing kan worden gesproken indien Hezbollah de aanvallen op Noord-Israel beëindigt. Israel wil volgens regeringswoordvoerders in ieder geval niets weten van het opnieuw van kracht laten worden van de overeenkomst van juni 1993, waarbij Hezbollah een zekere vrijheid van handelen tegen Israel behield. De regeringen van Libanon en Syrië hebben daarop aangedrongen. Maar Israel staat nu op een overeenkomst waarbij definitief een einde komt aan Hezbollah-activiteit tegen Noord-Israel en de door Israel gecontroleerde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Ondertussen waarschuwt Israel voor Hezbollah-aanslagen tegen Israelische en joodse doelen in het buitenland. Tot zover onze correspondent. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah decreteerde zaterdagavond een algemene mobilisatie en riep zijn 'zelfmoordeenheden' op “de posities in te nemen die hun zijn toebedeeld en zich op te maken zich bij hun God te voegen om zich te wreken op de moordenaars van vrouwen en kinderen”. Libanese bronnen zeiden later dat de 'Brigade van de minnaars van het martelaarschap' van bijna 300 zelfmoordcommando's uit Ba'albek naar Zuid-Libanon waren vertrokken. De tweede man van Hezbollah, sjeik Naim Qassem, onderstreepte tegelijk dat “de katjoesja's blijven vallen, en in overvloed, zolang onze burgers in gevaar zijn”. “Israel verlaat ons land. Dat is de kortste weg naar een oplossing van uw problemen”, zei Qassem. Dat standpunt werd gisteren in feite herhaald door de Libanese premier, Rafiq Hariri, tijdens een bezoek aan Parijs om daar diplomatieke steun te vinden. “Israel moet zich terugtrekken van ons grondgebied en wij moeten de verantwoordelijkheid voor de veiligheid daar op ons nemen”, zei Hariri. Hij wees erop dat Israel “nu al achttien jaar probeert het probleem van Hezbollah met geweld op te lossen”. De Franse president Chirac, die tien dagen geleden nog in op tot een staakt-het-vuren. (Reuter, AP, AFP)

    • Salomon Bouman