Het 'veldhospitaal' van NAC slaat toe

ROTTERDAM, 15 APRIL. Feyenoord lijkt door de 3-0 zege bij Go Ahead Eagles in ieder geval zijn derde plaats te gaan veilig stellen. De Rotterdamse ploeg had het geluk dat scheidsrechter Wegereef niet floot toen Larsson de bal tegen de elleboog kreeg en daarna Taument aanspeelde die voor het eerste doelpunt zorgde. Door een eigen treffer van Marbus en een hakbal van Boateng werd de eindstand bepaald. Feyenoord staat nu vier punten voor op nummer vier Roda JC. NAC en Vitesse hebben weer één punt minder dan de Limburgse club en Twente twee.

Vitesse en NAC deden goede zaken door naaste concurrenten Heerenveen en FC Twente te verslaan. Jochemsen en Curovic zetten Vitesse in het Abe Lenstra-stadion op een 2-0 voorsprong alvorens Talan namens Heerenveen iets kon terugdoen. De zege van NAC op FC Twente was opmerkelijk, omdat de Bredase ploeg een tekort had aan aanvallers. Oostrom, Remie en Schaap konden wegens blessures niet eens aan de wedstrijd beginnen en Scheepers, Arnold en Abdellaoui vielen gisteren uit. Verdediger Sas moest in de slotfase noodgedwongen in de spits spelen.

NAC-trainer Wim Rijsbergen sprak na afloop ook van “een veldhospitaal”. Hij kon er bij lachen, want het liep goed af voor zijn ploeg. In de laatste 22 minuten liep NAC van 1-1 naar 4-1 uit. Bij het laatste doelpunt, een benutte strafschop van uitblinker Lokhoff, stond bij Twente speler Boerebach in het doel. Hij verving doelman Westerveld, die een rode kaart had gekregen voor het ten val brengen van Brusselers. Boerebach stopte het schot van Lokhoff bijna. Voor Twente betekende het de eerste nederlaag na zeven wedstrijden.

Roda kwam op eigen veld veel moeizamer tot winst dan NAC. Tegen NEC werd het 1-0 door een doelpunt van Van Hoogdalem. Toch heeft Roda de beste papieren om op de vierde plaats te eindigen. Trainer Stevens temperde het optimisme. “Ik hoor alleen maar dat wij zo'n gemakkelijk programma hebben. Maar misschien is het wel moeilijker dan dat van de concurrentie.” Roda heeft nog één uitwedstrijd, in het naburige Sittard tegen Fortuna, en speelt nog thuis tegen Go Ahead Eagles en, op de laatste speeldag, tegen NAC.

Roda zit ook nog in het bekertoernooi. Daarin speelt de ploeg in de halve finale tegen PSV. Die wedstrijd is, om een rechtstreekse tv-uitzending mogelijk te maken, van 1 naar 2 mei verplaatst. Stevens heeft daar grote moeite mee, omdat Roda dan drie dagen later weer voor de competitie moet spelen. Hij zou PSV liever op 9 mei ontmoeten. Dat verzoek maakt echter geen kans.

Onderaan blijft het ook spannend. De Graafschap behaalde een belangrijke zege op Groningen (3-1) en staat veertiende met 26 punten. Daaronder staan nog Volendam (25), Go Ahead (22), NEC (22) en FC Utrecht (21). De nummer laatst degradeert rechtstreeks, de twee ploegen daarboven moeten in de nacompetitie uitkomen met zes ploegen uit de eerste divisie.

Go Ahead wil Leo van Veen aantrekken als opvolger van de scheidende coach Ab Fafié. De clubleiding heeft met de huidige oefenmeester van RKC in principe al een contract voor twee jaar afgesproken. Van Veen, die uit Waalwijk moet vertrekken, heeft echter enige bedenktijd gevraagd.