Gedeeltelijke terugtrekking begint; Russische aftocht uit Tsjetsjenië

MOSKOU, 15 APRIL. Rusland is begonnen troepen terug te trekken uit 'rustige' gebieden in Tsjetsjenië. De aftocht was onlangs aangekondigd in het vredesplan van de Russische president Jeltsin.

Niet bekend

Tichomirov zei dat de vertrekkende troepen in de buurt van Tsjetsjenië zullen blijven en dat ze zonodig naar Tsjetsjenië terugkomen als de “stabiliteit” moet worden hersteld.

Vanochtend schoten Tsjetsjeense separatisten in het noorden van het land een Russische legerhelikopter neer; de vier inzittenden kwamen om.

Het vredesplan van president Jeltsin voorziet in de troepenterugtrekking en in indirecte vredesbesprekingen met de Tsjetsjeense separatisten. Als tussenpersonen zijn de presidenten van Kazachstan en Tatarstan aangezocht.

Hoezeer Rusland ondanks de aftocht van een deel van de troepen - in gebieden die niet 'rustig' zijn blijven de Russische militairen aanwezig - de zaken in Tsjetsjenië in de hand blijft houden, blijkt uit de benoeming van een Russische generaal, Nikolaj Kosjman, tot premier van Tsjetsjenië. Het Tsjetsjeense parlement bekrachtigde zaterdag zijn benoeming. Kosjman is de enige niet-Tsjetsjeen in de regering. Die regering is door de Russen in Grozny geïnstalleerd en geniet de steun van een parlement dat in december werd gekozen bij verkiezingen die volgens internationale organisaties frauduleus verliepen. Kosjman was chef van de spoorwegtroepen. (AP, Reuter, AFP)