Foto

Foto: De Chinese premier Li Peng zit in de cockpit van de A340, de grootste Airbus. Vrijdag ondertekenden de Chinese premier Li Peng en president Chirac in Parijs een intentieverklaring voor de gezamenlijke bouw van een nieuw vliegtuig voor 100 passagiers in China. En eergisteren maakte de Chinese leider in Toulouse de aankoop van 33 Airbussen ter waarde van 1,2 miljard dollar bekend. Waarmee Li Peng op slag een einde maakte aan Boeings feitelijke dominantie van de veelbelovende Chinese markt.

Het Europese fortuin hangt nauw samen met de verslechterende Chinees-Amerikaanse relaties. Medio maart annuleerden de Chinezen al het voorgenomen bezoek aan de VS van hun minister van buitenlandse handel, mevrouw Wu Yi.

De Chinese premier zou aanvankelijk ook Nederland bezoeken maar liet die honneurs waarnemen door minister van buitenlandse zaken Qian Qichen. Li Peng zou in Den Haag een contract tekenen dat de KLM landingsrechten verleent om vanaf 26 juni twee keer in de week op Peking te vliegen. De nationale luchtvaartmaatschappij gaat er van uit dat deze overeenkomst nog steeds van kracht is. (Foto Reuters)