Faldo profiteert van slechte laatste ronde Norman

ROTTERDAM, 15 APRIL. Greg Norman heeft gisteren op onnavolgbare wijze de US Masters verloren, het eerste grand-slamtoernooi van het seizoen. Op de baan van de Augusta National Golf Club verspeelde de Australiër in de laatste ronde een voorsprong van zes slagen. Al na twaalf holes was hij ingehaald door Nick Faldo, die uiteindelijk elf slagen zou goedmaken en voor de derde keer de groene blazer zou winnen.

Het was de zestigste US Masters en alles wat golf aan drama en glorie kan bevatten, heeft zich op de glooiende baan in de staat Georgia door de jaren heen afgespeeld. Vaste bezoekers die er al dertig jaar komen, zijn veel gewend, maar geen van hen zal rekening hebben gehouden met wat gisteren gebeurde. Greg Norman stelde meteen al op donderdag zijn kandidatuur, toen hij met een fabelachtige ronde van 63 het tien jaar oude baanrecord evenaarde. Zijn voorsprong van twee slagen zou hij daarna per ronde met nog eens twee slagen vergroten.

Een voorsprong van zes slagen met nog één ronde voor de boeg is eerder tenietgedaan, maar Norman speelde te goed om zich door de geschiedenis, en vooral zijn eigen geschiedenis, te laten intimideren. In zijn imponerende carrière had hij tot dusver slechts twee grote titels veroverd, het Britse Open in 1986 en 1993. Al vijf keer eerder had hij de kans gehad de Masters te winnen en in zeker nog vijf andere grand-slamtoernooien is hij eveneens heel dichtbij bij de zege geweest. Telkens faalde hij op het beslissende moment of was er een ander met meer geluk. In zijn zestiende Masters en op 41-jarige leeftijd zou Norman eindelijk rijp zijn om enige schade in te halen. De Australiër was van eenzame klasse en niemand zou hem nog kunnen bedreigen. Zo was de verwachting.

Zowel in de derde als in de vierde ronde was de Great White Shark gekoppeld aan Nick Faldo, de Engelsman met wie hij eerder rechtstreeks duels heeft uitgevochten. Bijna altijd was Faldo bij die confrontaties de betere. Maar op zaterdag wist Norman zich te onderscheiden. In de lastige wind liet hij de bal hoog neerkomen op de greens en maakte daar het karwei af met een bijna vlekkeloos werkende putter. Norman had Faldo klein gekregen. Met zes slagen voorsprong leek hij onaantastbaar.

Al vanaf de eerste hole in de beslissende ronde toonde Norman zich kwetsbaar. Hij sloeg scheef en miste met zijn tweede slag de green. De eerste bogey (één boven par) stond op de kaart en daar bleef het niet bij. Tegelijkertijd begon Faldo aan een opmars. De beide keren dat hij de Masters had gewonnen, was hij met een achterstand van twee slagen aan de laatste negen holes begonnen. Dat was precies de marge die de twee nog scheidde na de negende hole. Vanaf dat moment kreeg Faldo goede herinneringen en ging bij Norman het verleden zijn gedachten bepalen. De strijd werd voor tachtig procent mentaal en daarin had Faldo zijn sporen verdiend en Norman juist niet. Na de elfde hole had de Engelsman de Australiër te pakken. Van de weeromstuit sloeg Norman op de volgende hole in het water en herhaalde dat nog eens vier holes later. Toen Faldo op de laatste hole in grootse stijl zijn zesde birdie van de dag maakte, bedroeg het verschil vijf slagen. Hoewel hij in één ronde elf slagen had gewonnen, zal deze Masters de geschiedenis ingaan als die ene waarin Norman elf slagen verloor.

Het geval Norman is voer voor psychologen. Door zijn stoere uiterlijk en zijn bezit in de vorm van meerdere Ferrari's, een Rolls Royce, een vliegtuig, een jacht en huizen in Florida en Australië mogen de fans Norman graag afschilderen als een playboy. Maar wie zich gedraagt als een playboy zal volgens de wereldranglijst nooit de beste worden. Mogelijk is hij toch te verwend en mist hij diep in zijn vezels het killer-instinct om de belangrijkste titels te winnen. Faldo is precies tegenovergesteld. Onder de hoogspanning van de laatste ronde speelde hij ogenschijnlijk zo koel als een kikker magistraal golf. Hij won zijn zesde grand slam-titel en is in die categorie de beste golfer van de laatste tien jaar. Voor Norman is er de troostprijs van beste golfer in de andere toernooien.

    • Jan Ebbinge