Clinton wenst geen twijfel over zijn steun aan Israel

WASHINGTON, 15 APRIL. De Amerikaanse regering steunt openlijk het Israelische offensief tegen de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in Libanon. Riep Washington bij eerdere crises in het gebied doorgaans beide partijen op tot zelfbeheersing, nu doen de VS uitdrukkelijk alleen een beroep op Hezbollah om zijn “provocerende activiteiten te staken”, doelend op de raket-aanvallen op Israel.

“We respecteren het recht van een land als Israel om te reageren als zijn burgers herhaaldelijk worden aangevallen met katjoesja-raketten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher zaterdag in een vraaggesprek met CNN. Een woordvoerder van het Witte Huis aan wie gisteren een reactie werd gevraagd op de burgerslachtoffers van de Israelische aanvallen, onder wie vrouwen en kinderen, zei slechts in algemene zin: “We betreuren het verlies van levens aan beide kanten.”

De Amerikaanse regering staat voortdurend in contact met Israel, aldus de woordvoerder, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen dagen ook contact heeft gelegd met “partijen die invloed hebben op Hezbollah” - zonder nader aan te duiden wie dat precies zijn. Syrië, dat met 35.000 manschappen in Libanon de lakens in dat land uitdeelt, waarschuwde Washington gisteren dat het zijn rol als bemiddelaar in het Midden-Oosten op het spel zet. De Israelisch-Syrische vredesbesprekingen, die zijn opgeschort na de bomaanslagen van vorige maand op bussen in Israel, worden onder de hoede van de VS gevoerd op een afgelegen plaats in Maryland.

In de Amerikaanse media is het afgelopen weekeinde gedetailleerd verslag gedaan van de Israelische aanvallen op Libanon en de dramatische gevolgen daarvan. Vooral de raketaanval op een Libanese ambulance vol vrouwen en kinderen kreeg veel aandacht. Maar aan de opstelling van de Amerikaanse regering werd nauwelijks aandacht besteed.

President Clinton heeft na de recente terreuraanslagen in Israel toegezegd dat de VS “al het mogelijke” zullen doen om een einde te maken aan de geweldscampagne. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen Clinton en premier Peres, die toch al hecht waren door beider belang bij de voortgang van het vredesproces, nog verder versterkt.

Net als Peres ziet ook Clinton dit jaar verkiezingen tegemoet en hij is niet van plan in eigen land enige twijfel te laten bestaan over zijn steun voor Israel. Zijn rivaal Bob Dole, die vorig jaar achter een wetsvoorstel zat om de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, zou hem onmiddellijk aanvallen op een kritische houding ten opzichte van Israel.

Clinton heeft zich in het openbaar nog niet zèlf uitgelaten over het Israelische offensief.

Het lijkt erop dat zijn regering de aanval even laat uitwoeden alvorens haar diplomatieke bemiddelingsrol weer op te vatten. Het zou niet voor het eerst zijn dat de Amerikanen als bemiddelaar in een conflictsituatie één partij op het slagveld even haar gang laten gaan, om zich daarna, in een nieuwe militaire situatie, weer op te werpen als de vredesmakelaar die boven de partijen staat. Het Kroatische offensief vorige zomer tegen de Bosnische Serviërs baande zo de weg voor de vredesbesprekingen in Dayton.

The Washington Post analyseerde gisteren in een hoofdartikel dat het Israelische offensief vooral bedoeld is als boodschap aan het regime in Damascus, dat Hezbollah steunt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher heeft vele gesprekken gevoerd met de Syrische leider Assad om hem bij het vredesproces te betrekken.

In het Congres en de Amerikaanse pers is Christopher verweten dat hij Assad wel erg omzichtig tegemoet treedt. Bovendien is de Syrische afwezigheid bij de recente anti-terreurtop in Egypte in Washington slecht gevallen.