Biljarter heeft zijn prijs

Driebander Dick Jaspers zit volgend seizoen nog zonder club. De nummer één van Nederland is nu kopman van Fair Play Centers, maar die wordt opgeheven. Er hebben zich enkele ploegen gemeld voor de Brabander, maar zijn prijskaartje blijkt vooralsnog te hoog. Met sommige clubs onderhandelt Jaspers nog. Als hij geen contract krijgt, dreigt de Nederlandse competitie verder te moeten zonder 's lands beste speler.

Is je eisenpakket zo hoog?

Nou, ik heb zo mijn eisen natuurlijk. Ik vind dat ik een bepaalde waarde vertegenwoordig. Ik presteer goed, daar mag best voor worden betaald. Of ik meer wil verdienen dan toppers als Blomdahl? Daar praat ik liever niet over. Maar het is net zoals bij voetballers. De nummer één krijgt meer dan de nummer twee, die weer meer dan de nummer drie. Mijn gedrag is normaal. Ik weet niet of ik mijn eisen wil verlagen als er geen goede aanbieding komt. Als clubs mij voor een prijs willen hebben, kunnen ze me krijgen. Anders houdt het op.

Is het niet slecht voor je niveau als je geen competitie meer speelt?

Dat denk ik niet. Het zou wel jammer zijn, want ik hoor er natuurlijk bij. Als ik geen competitie-verplichtingen heb, kan ik me helemaal op de World Cup en de Grand-Prixwedstrijden richten. De competitie heeft ook nadelen. Als ik er niet aan meedoe, hoef ik in een jaar 22 wedstrijden minder te spelen. De voorbereiding op grote wedstrijden kan beter worden. Je moet niet vergeten dat de competie ook veel druk met zich meebrengt. Je kunt behoorlijk down zijn na een nederlaag, terwijl twee dagen later een groot toernooi begint.

Bevreemdt het je dat je nog niet rond bent met een club?

Niet echt. Iedereen wil me graag hebben, maar ik heb nu eenmaal een bepaalde prijs. Niet iedereen kan die opbrengen. Je moet sponsors kunnen vinden. Daarom vind ik het niet echt raar. Ik sta daar vrij nuchter tegenover.

Je lijkt je niet veel zorgen te maken.

Als ik niet in de competitie zal uitkomen, maak ik daar geen drama van. Echt niet. Het zou alleen heel vreemd zijn als de nummer één van Nederland niet speelt. Maar dan kan ik me beter concentreren op minder wedstrijden. Ach, dingen verlopen niet altijd zoals je wil. Maar ik zal niet makkelijk naar het buitenland gaan om te kunnen spelen. Bovendien zijn mijn privé-sponsorverplichtingen hier natuurlijk het grootst.