Zorgen bij VNO over misdaad in bedrijven

ROTTERDAM, 13 APRIL. De criminaliteit bij het Nederlandse bedrijfsleven is van een omvang die door de voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO, A. Rinnooy Kan, verrassend en schokkend wordt genoemd. Uit een onderzoek van het accountantsbureau Coopers & Lybrand is onder meer gebleken dat twintig procent van de bouwbedrijven steekpenningen betalen.

Het onderzoek is verricht onder 496 ondernemingen. Zij hebben anoniem aan een enquête deelgenomen. Uit de gegevens blijkt dat de helft van de ondernemingen ervaring heeft met diefstal van buiten het bedrijf. Veertien procent heeft te maken gehad met diefstal van eigen werknemers. Van de benaderde bedrijven meldde 36 procent te weten dat er steekpenningen worden betaald binnen de sector waarin zij werkzaam zijn.

Uit het onderzoek blijkt dertien procent van de ondernemingen te maken heeft met fraude door zakenrelaties. Twaalf procent heeft ervaring met fraude door eigen werknemers. Een derde van de geënquêteerde ondernemingen heeft wel eens met georganiseerde misdaad te maken gehad en vier procent is geconfronteerd geweest met bedrijfsspionage.

Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemingen heeft gemeld bij diefstal of fraude geen aangifte bij de politie te doen. Als misdrijven zijn begaan door eigen personeel, doet zeventig procent van de bedrijven geen aangifte. Vrees voor gevolgen van publiciteit en de verwachting dat de politie weinig onderneemt, zouden reden zijn om van aangifte af te zien.