Turkije heroverweegt beslissing om kosten voor visa te rekenen

ANKARA, 13 APRIL. Turkije heroverweegt de beslissing om Nederlanders vanaf 1 mei tien dollar (circa 16,50 gulden) te laten betalen bij binnenkomst in Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gönensay, toegezegd aan de Nederlandse staatssecretaris van buitenlandse handel, A. van Dok-van Weele (Economische Zaken).

Westerse diplomaten in Ankara twijfelen evenwel of de Turkse minister zijn eigen diplomaten zal afvallen en de beslissing zal intrekken. Staatssecretaris Van Dok-van Weele keerde gisteren terug van een tweedaags bezoek aan Turkije.

Tijdens dat bezoek wees de Nederlandse staatssecretaris Gönensay erop dat de Nederlandse overheid weliswaar lange tijd gratis visa aan Turken heeft verstrekt, maar dat het Verdrag van Schengen Nederland dwingt vanaf 5 april inreizende Turken circa vijftig gulden voor een visum te vragen. Turkije stelde in reactie hierop een inreisbedrag van tien dollar voor Nederlanders in.

Gönensay bleek, aldus Van Dok-van Weele, niet op de hoogte te zijn van het feit dat Turkije bijvoorbeeld van ingezetenen van Frankrijk en Duitsland, landen die al lange tijd geld innen voor een visum voor Turken, geen inreisbedrag vraagt, maar van Britten en Spanjaarden bijvoorbeeld weer wel. “Hij vond dat dàt argument hem ertoe noopt de kwestie in heroverweging te menen”, aldus de de Nederlandse staatssecretaris, die zich in het buitenland 'minister' mag noemen.