Steun Catalanen nog onzeker; Koning Spanje benoemt Aznar tot formateur

MADRID, 13 APRIL. De Spaanse koning, Juan Carlos, heeft gistermiddag de leider van conservatieve Partido Popular (PP), José María Aznar, benoemd tot formateur voor een nieuwe regering.

De benoeming volgt nadat de koning de afgelopen weken met vertegenwoordigers van alle politieke partijen heeft gesproken over hun mogelijke steun aan een regering onder de PP, de partij die in de verkiezingen van begin maart als de grootste uit de bus kwam.

Hoewel de gesprekken met de Catalaanse en Baskische nationalistische partijen voortgaan, is de PP er tot dusver niet in geslaagd een parlementaire meerderheid te behalen voor de vorming van een regering.

Van doorslaggevend belang hierbij is de opstelling van de Catalaans-nationalistische partij CiU van de Catalaanse regio-president Jordi Pujol.

Deze heeft tot dusver laten weten de voorstellen van de PP voor de steun aan een regering af te wijzen. Centraal staat daarbij de eis van de Catalaanse nationalisten voor een vergaande onafhankelijkheid van hun regio. Pujol liet eerder deze week weten dat hij voor Catalonië een positie eist die vergelijkbaar is met Quebec in Canada.

PP-leider Aznar verklaarde gisteren na afloop van zijn bezoek aan de koning dat zijn partij bereid is om alle zeventien Spaanse regio's een voorschot op hun jaarlijkse begroting te geven die oploopt tot dertig procent van de inkomstenbelasting, in plaats van de vijftien procent die nu wordt betaald. De helft hiervan zou door de regio's zelfs vastgesteld en gevorderd kunnen worden.

Het aanbod is tot dusver van de hand gewezen door de Catalaanse nationalisten. De CiU meent dat er geen algemeen stelsel ingesteld moet worden en vindt dat Catalonië recht heeft op een apart stelsel afzonderlijk van de rest van de Spaanse regio's.

Tot dusver heeft de PP alleen de steun weten te verwerven van de coalitie van Canarische partijen (CC).

Afgelopen donderdag sloten beiden partijen een principe-overeenkomst voor de steun aan een toekomstige regering.

Woordvoerders van de PP hebben zich de afgelopen dagen aanmerkelijk positiever uitgelaten dan hun Catalaanse collega's over de vorming van een regering. Volgens de PP zouden de gesprekken nog deze maand afgerond kunnen worden.

De PP behaalde in maart een overwinning, maar wist geen absolute meerderheid te behalen. Het verschil met de socialistische partij van Felipe González, die sinds 1982 in Spanje de regeringen heeft geleid, was daarbij aanmerkelijk minder dan was voorspeld.

    • Steven Adolf